nieuws

Renovatie vochtige Bossche bollen

bouwbreed Premium

den bosch – De vijftig bolwoningen aan het Bollenveld in Den Bosch worden grondig gerenoveerd om een einde te maken aan de vochtproblemen.

Over een paar weken laat eigenaar BrabantWonen alle ruim twintig jaar oude bollen aan de buitenkant voorzien van een speciale coating. Aan de binnenkant komt er een nieuwe installatie. De heteluchtverwarming wordt vervangen door een combiketel en een warmteterugwin-unit. Dat moet zorgen voor een optimale ventilatie. De installaties worden naar verwachting na de zomer geplaatst. Aan het einde van het jaar moet de hele operatie dan klaar zijn.

De bolwoningen zijn in 1984 gebouwd in de wijk Maaspoort naar een ontwerp van architect en beeldhouwer Dries Kreijkamp. Er zijn al jarenlang problemen met vochtoverlast. Aanvankelijk zocht BrabantWonen de oplossing alleen aan de buitenkant, door op een van de bollen een kunststof coating met een glasvezelmat aan te brengen. Zo zou er geen vocht meer naar binnen kunnen door scheurtjes in de schil. Dat bleek niet afdoende, vandaar dat nu ook de vochthuishouding binnen wordt aangepakt.

De afgelopen periode heeft BrabantWonen in een leegstaande bol proeven gehouden met de nieuwe installatie onder extreme omstandigheden. De bevindingen zijn zo positief dat de woningcorporatie denkt dat de vochtproblemen nu echt voorbij zijn aan het einde van het jaar.

Reageer op dit artikel