nieuws

Provincie Groningen schorst besluit van waterschap

bouwbreed

GRONINGEN – De provincie Groningen heeft het besluit van waterschap Noorderzijlvest, om grond langs de Groninger zeedijken te reserveren voor ophoging van de waterkeringen, gisteren geschorst.

Volgens het waterschap is de extra grond nodig om dijken te verhogen, als in de toekomst de zeespiegel stijgt ten gevolge van klimaatverandering. De provincie wil graag dat ondernemers die tegen het besluit van het waterschap zijn, voldoende gelegenheid krijgen in beroep te gaan.

Het Groningse waterschap Noorderzijlvest besloot onlangs om tot 100 meter grond vanaf de zeedijken te reserveren voor toekomstige verbreding en ophoging van de waterkeringen. Maar volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord betekent dit besluit in feite het confisqueren van gebied, dat in gebruik is bij bedrijven in vooral de chemische industrie.

Het gaat hoofdzakelijk om activiteiten langs de kust in de Eemshaven, Lauwersoog en Delfzijl. “Gelukkig dat de provincie Groningen er een stokje voor heeft gestoken, nieuwe investeringen zijn anders praktisch onmogelijk”, reageert H. Haerkens, secretaris VNO-NCW Noord.

Bestuurslid J. Lindenberg van Noorderzijlvest laat weten �niet blij� te zijn met de schorsing. “Maar die beslissing zullen we niet aanvechten. We gaan werken aan beleid waarbij de vergunningen tijdelijk zijn. Misschien duurt het nog tweehonderd jaar: maar er komt door de klimaatverandering een tijd dat de zeespiegel rijst en dat we de dijken aanzienlijk moeten verhogen.” (anp)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels