nieuws

ProRail werkt aan plan voor spoorbrug over A1 Hengelo

bouwbreed

hengelo – In opdracht van de gemeenten Hengelo en Borne werkt ProRail aan een plan voor de aanleg van een spoorbrug over de A1 ter hoogte van de afslag Hengelo-Borne. De spoorbrug is één van de eyecatchers bij de aanleg van een 100 hectare groot bedrijventerrein langs het knooppunt van de A1 en A35. Dit bedrijventerrein wordt door de gemeenten Borne en Hengelo gezamenlijk ontwikkeld.

Het bedrijventerrein ligt op het grondgebied van beide gemeenten. De spoorbrug dient als verbinding tussen het nieuwe bedrijventerrein Buren en Ikea, het Expo-centrum en Hengelo.

Er is nog geen technisch ontwerp gemaakt, het plan verkeert nog in een pril stadium. Volgens stedenbouwkundig programmeur F. Locher van de gemeente Hengelo kan het nog wel vijf jaar duren voordat de brug wordt gebouwd. De haalbaarheid hangt af van het aantal instappers op de voorziene NS-halte. ProRail heeft daar berekeningen van gemaakt. Het aantal instappers is weer afhankelijk in hoeverre het bedrijventerrein Buren �vol� raakt.

Over de uitgifte van kavels maakt projectmanager E.J. de Haan van DHV zich geen zorgen. Voor het eerste deelgebied Veldkamp dat 70 procent van het grondoppervlak beslaat, is al veel belangstelling vanuit het bedrijfsleven. Opvallend op dit bedrijventerrein zijn de grote retentievijvers om hemelwater op te vangen. De gemeenten Borne en Hengelo zijn tegemoetgekomen aan de uitdrukkelijke wens van het waterschap Regge en Dinkel om op deze wijze het water in het landschap te houden.

Behalve de spoorbrug is nog ander civieltechnisch werk aan het project verbonden. De ontsluitingsweg voor Veldkamp wordt achter Ikea doorgetrokken en onder het bestaande spoor door gelegd. De tunnel wordt eind 2006 opengesteld voor auto- en fietsverkeer.

Reageer op dit artikel