nieuws

ProRail moet onderhoud uitstellen door staking

bouwbreed Premium

utrecht – Stakend personeel heeft ProRail vrijdag gedwongen zon tweehonderd onderhoudsklussen uit te stellen. Dat heeft de woordvoerder van de beheerder van het Nederlandse spoorwegennetwerk laten weten.

Het onderhoud kon niet worden uitgevoerd, omdat altijd toestemming moet worden verleend door de verkeersleiding. “Ook als er geen treinen rijden. Veiligheid gaat voor alles”, legt de woordvoerder van ProRail uit. De toestemming kon echter niet verleend worden omdat ook de verkeersleiders het werk hadden neergelegd.

Directeur G. Vos van Strukton Rail Infra laat weten dat er wel overleg is geweest tussen ProRail en de bonden, maar dat de gesprekken uiteindelijk tot niets hebben geleid. Wel zijn er afspraken gemaakt over het tijdstip waarop verkeersleiders hun diensten beëindigen.

“Er wordt 24 uur gestaakt. Omdat verkeersleiders �s nachts om drie uur hun diensten overdragen, worden daarmee twee nachten beïnvloed. Voor ons is dat een groot probleem, want wij werken meestal �s nachts”, vertelt Vos over de praktische gevolgen van de staking.

Om schade beperkt te houden is met de vakbonden wel afgesproken dat diensten gewoon worden afgemaakt en de verkeersleiding het werk niet zo maar om twaalf uur in de nacht �het werk laat vallen�. Vos is wat dat betreft tevreden over de gesprekken met de bonden. “Ze kennen hun verantwoordelijkheid.”

Als gevolg van de staking, lag vrijdag overdag bij Strukton alles stil. De mensen die anders hadden moeten werken, zaten door het ontbreken van de verkeersleiding thuis.

Kleine klussen en inspecties voerde Strukton ondanks de staking wel uit. Daarbij werd de veiligheid gegarandeerd door iemand die steeds in de gaten hield of er een trein naderde. Vos: “In persoonlijke waarneming noemen we dat.”

Van de ruim 2800 medewerkers van ProRail zijn tweehonderd mensen vrijdag in staking gegaan.

De bestuurders van het voormalige overheidsbedrijf kunnen het met de vakbonden niet eens worden over de loonsverhoging die in de nieuwe cao wordt vastgelegd. De bonden willen met 4,75 procent veel meer dan ProRail biedt. De onderhandelingen zijn vorig jaar gestart en liepen dit voorjaar volledig vast.

Reageer op dit artikel