nieuws

Problemen met bentonietafval Noord-Zuidlijn

bouwbreed

den haag – Bentonietafval en jetgroutspoil van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn is mogelijk illegaal verwerkt bij de sanering van een voormalige stortplaats in s-Graveland. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart.

Het OM Amsterdam kwam in actie nadat de milieuinspectie van de provincie Noord-Holland tot tweemaal toe aangifte had gedaan van overtreding van de saneringsvergunning. Aannemer Boomgaard verwerkt de bentoniet en jetgroutspoil van aannemer Max Bögl in de afdichting van de voormalige stortplaats. Eerst is er een folie aangebracht, daarbovenop een laag zandbentoniet en daarop komt weer een leeflaag van ongeveer een meter dikte. Van de in totaal 12 hectare grote stortplaats wordt 9 hectare na sanering overgedragen aan Natuurmonumenten; de rest gebruikt de aannemer voor uitbreiding van het eigen bedrijfsterrein.

Vorig najaar maakte de provincie zich zorgen over het feit dat het bentoniet nogal nat was. De milieuinspectie was bang dat door het overvloedige water de verontreinigingen uit de oude stortplaats zouden uitspoelen. Daarop paste de aannemer het verwerkingsproces aan. Boomgaard stort het bentoniet nu eerst in een depot. Vervolgens wil hij het gedroogde kleiachtige materiaal, vermengd met grond die vrijkwam bij het graven van de diepwanden, op de voormalige stortplaats aanbrengen.

Zoutgehalte

Maar bij een analyse constateerde de aannemer zelf dat het zoutgehalte van een nieuwe partij bentoniet te hoog was. Dat is ook gemeld bij de inspectie, waarna de aannemer het werk stillegde. Directeur T. Boomgaard van de aannemer wijt het hoge zoutgehalte aan de gewijzigde samenstelling van de grond waarin de diepwanden worden gegraven. Vijftig meter diep onder de Amsterdamse bodem zitten enorme zoutlobben.

Volgens Boomgaard neemt Max Bögl het verontreinigde materiaal gewoon terug. Zo was dat ook afgesproken. Van de ophef over de jetgroutspoil begrijpt Boomgaard helemaal niets. “Het is gewoon zand-cement dat zonder enige schade voor mens of milieu kan worden verwerkt.”

Reageer op dit artikel