nieuws

Plan Hoochwoert geeft Woerden nieuw centrum

bouwbreed Premium

woerden – Oude stadscentra verschralen veelal bij het verdwijnen van economische activiteit. Als vervolgens de meer kapitaalkrachtige bewoners vertrekken, ligt zelfs verloedering op de loer. Om een dergelijke ontwikkeling een halt toe te roepen, gaat menig historisch stadscentrum in Nederland op de schop.

Ook in Woerden wordt op dit moment het hart van de oude vestingstad nieuw bloed ingepompt om de kapitaalvlucht te remmen.

AM Vastgoed uit Gouda ontwikkelt met de gebiedsontwikkeling Hoochwoert in het centrum van Woerden ongeveer 9000 vierkante meter winkelruimte en dito oppervlakte verdeeld over 86 woningen in verschillende bouwdelen. Verder is een dubbellaagse ondergrondse parkeerkelder bedacht voor circa vijfhonderd auto�s, verbindingsroutes met het bestaande tweepolige wandel- en winkelgedeelte en een plein. Centraal bij de ontwikkeling staat het handhaven van de fijnmazige structuur van de binnenstad, de kleinschaligheid en het bouwkarakter met grote architectonische en bouwkundige variatie; van het oude gotische stadhuis tot de kubusbouw uit de jaren tachtig.

Met het terugbrengen van bedrijvigheid in het centrum creëert AM Vastgoed een oorspronkelijk stadscentrum. P. van Greevenbroek, projectmanager AM Vastgoed: “In de traditionele situatie is een stad als een ui opgebouwd met het centrum als economische kern. Met de bouw van grootschalige uitbreidingswijken met eigen subwinkelkernen verdween vooral vanaf 1945 de economische rol van de stadscentra.” AM Vastgoed keert die tendens door weer meer economische activiteit in het centrum terug te brengen.

Reageer op dit artikel