nieuws

Peijs wijst Belgisch verzoek IJzeren Rijn af

bouwbreed Premium

den haag – De Belgen krijgen geen toestemming van Nederland om op korte termijn al tijdelijk een beperkt aantal treinen over de IJzeren Rijn te laten rijden. Minister Peijs zal een verzoek van de Belgen voor spoedige heropening van het historische tracé afwijzen.

Nog geen drie weken na de uitspraak van het permanente Hof van Arbitrage in Den Haag over de IJzeren Rijn lijkt hiermee het conflict tussen Nederland en België over de oude spoorlijn weer op te laaien. Het Hof heeft bepaald dat Nederland gebonden is aan heropening van de oude spoorlijn in Limburg die de Antwerpse haven met Duitsland verbindt. Nederland draait op voor het achterstallig onderhoud en de aanleg van omleiding bij Roermond en moet meebetalen aan de aanleg van een tunnel onder het natuurgebied de Meinweg.

Volgens de Belgen hebben zij, vooruitlopend op die kostbare en tijdrovende aanpassingen het recht om al tijdelijk op het oude tracé te gaan rijden. De Belgen stellen dat de uitspraak van het Arbitragehof hen daarvoor de ruimte geeft onder de voorwaarde dat geen onherstelbare schade aan de natuur en het milieu wordt aangericht.

De Belgische minister J.Vande Lanotte (overheidsbedrijven) heeft Peijs per brief laten weten dat hij de oude spoorlijn zo snel mogelijk weer wil gaan gebruiken. Hij heeft ook duidelijk gemaakt dat België voor de definitieve heropening voorlopig geen geld uittrekt. De aanpassingen die daarvoor nodig zijn kosten de Belgen zeker een paar honderd miljoen euro.

Voor Peijs is tijdelijk gebruik van het historische tracé onbespreekbaar. De minister verklaarde afgelopen week nog in de Tweede Kamer dat wat Nederland betreft de spoorlijn dicht blijft zo lang niet zeker is dat Belgen serieus werk maken van de grondige definitieve aanpassingen aan het spoor.

Een woordvoerder van Peijs laat in een reactie weten dat het Hof ook helemaal geen uitspraak heeft gedaan over het tijdelijk gebruik van het oude spoor.

Reageer op dit artikel