nieuws

Pak de panden af van notoire huisjesmelkers

bouwbreed

den haag – Onverbeterlijke huisjesmelkers die worden gepakt, raken hun huizen kwijt, als het aan PvdA en VVD ligt. De Kamerleden S. Depla en J. Veenendaal dienen een initiatiefnota in met een aantal concrete voorstellen om huisjesmelkers harder aan te pakken.

Zij willen dit initiatief morgen aan de orde stellen tijdens het debat met de ministers Donner (justitie) en Dekker (VROM).

“We moeten deze jongens slimmer en effectiever straffen”, stelt Kamerlid Depla (PvdA). De twee fracties willen daarnaast voorkomen dat mensen die op zoek zijn naar een huurwoning, in de armen van huisjesmelkers worden gedreven. Woningcorporaties moeten bijvoorbeeld meer mogelijkheden krijgen om sociale pensions te stichten en aan kamerverhuur te doen.

Malafide verhuurders, de huisjesmelkers, hebben weinig oog voor onderhoud of veilige huisvesting. Zij zijn vooral bezig zoveel mogelijk geld te verdienen door meerdere verhuurders in hun panden te proppen. Deze overbewoning is gevaarlijk. Vooral in oude wijken van de grotere steden is dit tevens slecht voor de leefbaarheid.

Minister Dekker spoorde gemeenten al eerder aan de illegale verhuur aan te pakken. Volgens de bewindsvrouw hebben gemeenten bijvoorbeeld via de bouwregels voldoende manieren om de huisjesmelkers het leven zuur te maken.

Volgens Depla gaan de stappen van de minister niet ver genoeg. “Gemeenten kunnen al heel veel maar lopen toch vaak tegen grenzen aan.” Via de nota willen PvdA en VVD gemeenten de extra mogelijkheid geven notoire huisjesmelkers samen met betrokken makelaars en notarissen strafrechtelijk aan te pakken.

De gemeente Den Haag wacht niet op extra instrumenten en trekt nog dit jaar 2 miljoen euro uit om tegen de huisjesmelkers in het Regentesse- en Valkenboskwartier op te treden. De gemeente pakt de wijken integraal aan. Het gaat in eerste instantie om woningen, maar het project omvat handhaving in het algemeen. Alles wat met illegaliteit te maken heeft, valt er onder, zoals misbruik van sociale voorzieningen. Alle 22.700 panden in de wijken komen aan de beurt. Verdachte panden krijgen een grondige controle. Ook milieu- en horecabedrijven gaan door de molen.

De aanpak geldt eveneens voor de openbare ruimte.

Reageer op dit artikel