nieuws

Overleg koepel en Monumentenzorg deels opgeschort

bouwbreed Premium

zeist – Een overleg tussen de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en de koepel van restauratie-instellingen Het Behouden Huys is woensdag deels opgeschort. Het Behouden Huys kon namelijk niet beloven dat het zwijgt over een nieuw bedrag van het Rijk voor instandhouding per pand.

Dat zegt althans C. Huijts van de landelijke restauratie-instelling Hendrick de Keyser en bestuurslid van Het Behouden Huys. Behalve Hendrick de Keyser zitten er 34 organisaties voor stadsherstel in de koepel.

De koepel was in Zeist om te praten over de nieuwe instandhoudingsregeling, aldus Huijts. “De huidige restauratieregeling moet plaatsmaken voor een instandhoudingsregeling. Dat is op zich geen gekke gedachte, want de eigenaren worden dan gestimuleerd hun monument te onderhouden, in plaats van het achteruit te laten gaan, totdat restauratie nodig is.”

Het Behouden Huys wil echter meer tijd tot het moment dat de instandhoudingsregeling de restauratieregeling vervangt, omdat er voor die tijd nog veel moet worden gerestaureerd. Daar komt volgens Huijts bij dat de rijksbijdrage globaal van 50 procent naar 15 procent van de kosten gaat. “De Rijksdienst heeft toegezegd onderzoek te doen om uit te vinden of dat percentage toch niet wat omhoog kan.”

De organisatie is buitengewoon benieuwd naar het maximum onderhoudsbedrag per pand. Huijts: “Als het 50.000 euro per pand is, zul je ons natuurlijk niet horen. Maar als het maar 1000 euro is, kun je net zo goed geen regeling maken.” De koepel kreeg niets meer te horen, omdat hij niet wilden beloven de bedragen niet aan de grote klok te hangen. (anp)

Reageer op dit artikel