nieuws

Overdimensioneren troef

bouwbreed

shanghai – Door de dominante rol van de design-instituten is er weinig ruimte om constructies te optimaliseren. Dus wordt in China flink overgedimensioneerd, ondervindt DHV onder andere bij de bouw van een schoolgebouw in Shanghai.

Met dubbele beglazing en een 7 centimeter dik pakket EPS tegen de muren is het schoolgebouw naar Chinese maatstaven energiezuinig. DHV was betrokken bij het ontwerp en voert momenteel het bouwmanagement uit van de school die in een jaar tijd wordt neergezet. Na de zomervakantie moeten 1500 kinderen van de Frans-Duitse internationale school hun lessen beginnen in het nieuwe gebouw. Het tijdschema biedt dus weinig rek.

Projectmanager Wim Jansen van DHV heeft de aannemer in dat opzicht regelmatig moeten wijzen op zijn verplichtingen. “Chinese contracten worden snel getekend, maar ook snel opengebroken”, stelt hij droogjes. “Ze onderhandelen niet alles vooraf tot de laatste komma uit, maar verwachten na ondertekening een aantal zaken nog af te stemmen. Maar die ruimte bood het strakke tijdschema niet.”

Jansen had ook moeite om op tijd van de aannemer materiaalvoorbeelden te zien en detailtekeningen te krijgen. Het bedrijf had een houding van �dat regelen we zelf wel�. Maar het gewenste hoge afwerkingsniveau van de school vereiste dat Jansen er goed greep op hield. Tijdens de bouw dreigde de aannemer bijna failliet te gaan. Het bedrijf wilde namelijk geen moeite doen een bankgarantie te regelen, waarop Jansen hem geen vooruitbetalingen kon geven. Inmiddels is een oplossing bedacht, zodat het project geen vertraging oploopt.

Op dit moment werken er zo�n 250 mensen op de bouwplaats, variërend van gespecialiseerde installatietechnici tot oppermannen. In de weken dat beton werd gestort voor de kolommen en vloeren werkten er soms wel vierhonderd man. Die werken zeven dagen per week van half zes �s ochtends tot tien uur �s avonds en slapen in tijdelijke onderkomens tegenover de bouwput. In die tijd was ook goed te zien, hoezeer de kolommen en vloeren van de constructies zijn overgedimensioneerd. Er gaat soms wel 20 procent meer wapeningsstaal in.

Dat merken Jansens collega�s in Beijing ook. Daar begeleidt DHV de bouw van een nieuwe Ikea-vestiging. Met 105.000 vierkante meter wordt het de op een na grootste vestiging van het woonwarenhuis ter wereld. Vloeren zijn soms 10 tot 15 centimeter dikker dan strikt noodzakelijk.

De conservatieve ontwerpen komen voor rekening van de design-institutes, die nog altijd een sterke greep hebben op de bouw in China en die strikt volgens de traditionele Chinese bouwvoorschriften ontwerpen. De voormalige overheidsinstellingen en regelgevingen laten weinig ruimte voor het ingenieursbureau om constructies te optimaliseren.

Met het oog op de toekomst ontwikkelt DHV op dit moment innovatieve concepten die voor hoogbouw in Shanghai forse bouwkostenbesparingen opleveren. Om aan de lokale regelgeving aangaande aardbevingsbestendigheid te voldoen, zijn triltafelexperimenten uitgevoerd aan de Tongji-universiteit in Shanghai.

Dit zijn de laatste artikelen uit een serie over bouwen in Shanghai. Eerdere delen verschenen op 25, 27 en 31 mei.

Reageer op dit artikel