nieuws

Ouderen wonen langer thuis met open netwerk

bouwbreed

utrecht – Een open netwerk dat draadloos en op basis van internettechnieken werkt. Dat staat Siemens voor ogen bij zorg op afstand voor ouderen. Die kunnen met dergelijke technische voorzieningen langer zelfstandig in hun eigen woning blijven. Projectontwikkelaar A. de Bos van Siemens noemt een open netwerk het meest geschikt voor de bestaande bouw.

Een open netwerk communiceert via de domoticabus EIB-KNX. Zo�n systeem is uitermate flexibel. Het heeft evenwel het nadeel dat verschillende producten van verschillende fabrikanten worden gebruikt. De keuze kan soms wat beperkt blijken maar het systeem kan tot in lengte van jaren onafhankelijk van de aanbieders worden gebruikt. Een gesloten bedrijfsgebonden installatie biedt doorgaans een meer dan ruime keuze uit producten die op de installatie zijn afgestemd. Producten van anderen kunnen er doorgaans niet voor worden gebruikt.

Flexibiliteit

De Bos noemt flexibiliteit een belangrijke voorwaarde voor �ouderentechniek�. Wanneer bijvoorbeeld tehuizen fuseren moeten ook de systemen zonder al te grote aanpassingen in elkaar op kunnen gaan. Voor de communicatie kunnen verschillende technieken worden gebruikt. Dat kan bijvoorbeeld via de frequentie 433 megahertz. Die wordt veel gebruikt voor uiteenlopende toepassingen. Door dat vele gebruik is het gevaar van storingen groot. Domotica oftewel de automatisering van woonfuncties maakt veel gebruik van de minder drukke frequentie 868 megahertz. Ook infrarood, GSM-modules en het internet kunnen worden gebruikt.

In zulke toepassingen moet het niet uitsluitend om techniek gaan, vindt De Bos. Veel meer moet het om de functies gaan. Onderzoek leert dat ouderen vooral prijs stellen op een beeldverbinding waarmee ze bijvoorbeeld degene kunnen zien met wie ze praten. Interesse is er ook voor alarmering waarmee bijvoorbeeld iemand die gevallen is en niet meer overeind komt hulp kan inschakelen. Die alarmering kan worden uitgebreid naar specifieke medische meldingen. Niet minder belangrijk is een systeem dat nagaat of iemand bij het verlaten van de woning bijvoorbeeld het gas uitdoet om te voorkomen dat een vergeten gaspit de woning in brand zet.

Installateur

Dat alles schept mogelijkheden voor de installateur. Die kan zich volgens De Bos ontwikkelen tot een gecertificeerd adviseur die de gebruiker informeert over het voor en tegen van de verschillende technieken. Daarmee kan de installateur zorginstellingen en corporaties over de streep trekken omdat die vaak huiverig blijken om zorgsystemen aan te schaffen. Deels omdat ze onzeker zijn over de mogelijkheden van de techniek en deels omdat ze bezorgd zijn over de continuïteit van de leverancier(s). Met een gedegen advies van de installateur in de hand kunnen alle betrokken partijen tegelijk instemmen met de realisatie inplaats van op elkaar wachten.

Siemens informeert van 26 tot en met 30 september over zorgsystemen tijdens de beurs Elektrotechniek in de Utrechtse Jaarbeurs.

Systeem werkt draadloos en op basis van internet

Reageer op dit artikel