nieuws

Oplossing over luchtkwaliteit laat op zich wachten

bouwbreed

den haag – Staatssecretaris Van Geel (milieu) en de wethouders van de vier grote steden kunnen het niet eens worden over de aanpak van de problemen rond de luchtkwaliteit. Met zijn “verkrampte houding” brengt Van Geel volgens de wethouders een oplossing allerminst dichterbij.

Wethouders van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Den Haag hebben afgelopen week een naar eigen zeggen zeer teleurstellend gesprek met Van Geel gehad over de problemen die de strenge luchtregels veroorzaken voor infra en bouwplannen in de steden. “Ik heb er een katterig gevoel aan overhouden”, zegt de Haagse wethouder M. Noorder. “Ik ging er somber heen en kwam er nog somberder uit.”

De wethouders hadden om het overleg gevraagd om Van Geel nogmaals op de gevolgen van de luchtregels te wijzen. Noorder heeft de staatssecretaris meegedeeld dat het Rijk de effecten van de luchtregels “zwaar onderschat”. Zo lopen de grote woningbouwprogramma�s wel degelijk gevaar en vallen diverse projecten in de gemeenten stil. Een voorbeeld daarvan is de grote herstructurering van Transvaal in Den Haag, aldus Noorder. De staatssecretaris reageerde teleurstellend, aldus de Haagse wethouder. “We kregen nog een keer het hele milieuverhaal te horen. Dat kennen we inmiddels wel.” Volgens hem is bij VROM het aloude milieubeleid tot doel verheven. “De rest is ondergeschikt. Dat is heel erg kwalijk.”

Reageer op dit artikel