nieuws

Onverwachte ontdekking asbest leidt tot twee ontruimingen

bouwbreed Premium

EINDHOVEN/MALDEN – In zowel Malden als Eindhoven zijn bouwvakkers in de afgelopen dagen tijdens werkzaamheden onverwacht op asbest gestuit. In beide gevallen is er geen direct gevaar voor de gezondheid, maar de vraag dringt zich op of een asbestinventarisatie niet tot de standaard procedures moet gaan behoren.

Tijdens renovatiewerkzaamheden in het winkelcentrum van Malden stuitten medewerkers van het Wijchense bouwbedrijf Giesbers Bouw vrijdag onverwacht op hechtgebonden asbestplaten. Eerder waren de platen, die door het hele winkelcentrum zijn gebruikt, voor softboard aangezien. Toen duidelijk werd dat het ronddwarrelende stof asbestdeeltjes bevatte, is het winkelcentrum ontruimd, waarna het �s nachts nog is schoongemaakt.

En gisteren werd het merendeel van de 160 ambtenaren van de Eindhovense Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling naar huis gestuurd nadat asbest was aangetroffen in het gebouw waarin ze werkten. De kankerverwekkende stof kwam vrij tijdens werkzaamheden aan een nieuw airconditioningsysteem. In het uit 1975 stammende gebouw blijkt asbest te zijn gebruikt als isolatie van liftkokers en trappenhuizen. Tijdens het boren kwamen gisteren op verschillende plaatsen asbestdeeltjes vrij. Vooraf was niet gecontroleerd of er asbest in het gebouw was gebruikt. De gemeente Eindhoven houdt het personeel nog minstens een week thuis.

In zowel Malden als Eindhoven meldden gemeente en GGD dat de concentraties asbest in de lucht zo klein zijn dat deze geen gevaar voor de gezondheid opleveren, maar toch lijkt de vraag gelegitimeerd hoe het komt dat de bouwvakkers niet op de hoogte waren van het gebruik van asbest in de gebouwen.

Voorzitter van de Vereniging van Asbest Verwijderende Bedrijven (VAVB), L. Veldhuis, wil geen mededelingen doen over de situatie in Malden en Eindhoven, omdat hij niet van de hoed en de rand weet, maar legt wel uit dat het bij renovatiewerk niet verplicht is vooraf een asbest inventarisatie uit te voeren. “Dat moet alleen bij sloop en de wetenschap dat er asbest aanwezig is. Bij het vermoeden van asbest is het weliswaar verstandig, maar niet verplicht.” Volgens Veldhuis gebeurt het regelmatig dat asbest pas tijdens het werk wordt ontdekt. Een goede inventarisatie zou incidenten kunnen voorkomen. “Zeker bij wat oudere gebruiksgebouwen als universiteiten en overheidsgebouwen zou een inventarisatie eigenlijk standaardprocedure moeten zijn.”

Reageer op dit artikel