nieuws

Nieuwe Poolse bedrijven vooral in bouw

bouwbreed

woerden – Poolse ondernemers die in Nederland een bedrijf beginnen, hebben een voorkeur voor de bouw. Van de 1200 startende Polen zijn er 550 actief binnen de bouwnijverheid. Dat blijkt uit het rapport Startersprofiel 2004 dat de Kamer van Koophandel publiceerde.

“Van de 550 Poolse starters in de bouwsector zijn er 390 een klussenbedrijf gestart”, aldus een toelichting van de Kamer van Koophandel. Anderen werken in een specialisme zoals timmeren. Naast de bouwnijverheid is de landbouwsector erg populair onder Polen. In deze bedrijfstak kwamen er 220 Poolse ondernemers bij.

De toestroom van Polen lijkt niet eenmalig. In de eerste vijf maanden van dit jaar blijken negenhonderd Polen hun ondernemers geluk in Nederland te zijn gaan zoeken. Daarmee staan de Polen op de tweede plaats van de herkomstlanden van starters. Turkije staat op de eerste plaats, terwijl Suriname, Marokko en Duitsland respectievelijk de derde, vierde en vijfde plaats innemen. Onder andere niet-Nederlandse starters was de belangstelling voor de bouw niet overweldigend. Uit Noord-Europa kwamen 198 starters en uit Zuid-Europa 35. Verder telde de sector beginnende ondernemers uit Marokko (71), Turkije (138), Suriname (93), Antillen (48) en Noord- en Zuid-Amerika (44).

Onder Nederlanders was de belangstelling voor een eigen bouwonderneming groot. Er kwamen 6628 nieuwe bouwbedrijven bij. Het gaat hierbij in hoofdzaak om zelfstandigen zonder personeel (zzp�ers). Het merendeel van de nieuwkomers (3080) heeft een specialisme. Daarna zijn de meeste starters begonnen in de burgerlijke en utiliteitsbouw (2638) gevolgd door installatiebouw (530) en de gww-sector (380).

De meeste nieuwkomers in de bouwbranche zijn mannen (6908). Niettemin begonnen 196 vrouwen een eigen bouwbedrijf. De leeftijd van de starters ligt doorgaans tussen 25 en 39 jaar. Ondernemers jonger dan 20 zijn relatief zeldzaam (135) evenals ondernemers ouder dan vijftig jaar.

Werk en Vakmanschap, een werkgeversorganisatie met zeshonderd leden, stelt dat Nederland meer moeite moet doen om Oost Europese vakmensen met een technische achtergrond aan te trekken. A. Segaar, voorzitter van de organisatie, verwacht dat door vergrijzing veel Europese landen gaan proberen gekwalificeerd personeel uit Oost-Europa aan te trekken. Daarom zal Nederland een harde concurrentiestrijd moeten voeren waarbij het aantrekken van met name technisch geschoold personeel de inzet zal zijn.

De Kamer van Koophandel constateert over de gehele linie een forse toename van beginnende ondernemers uit het buitenland. Het aantal buitenlandse starters nam vorig jaar met 20 procent toe tot 12.800. Van dat aantal behoren er 4200 tot de traditioneel grote migrantengroepen uit Turkije, Marokko, Suriname, de Antillen en Aruba.

De Kamer van Koophandel baseert zich in zijn conclusies op het aantal ondernemingen en vestigingen die vorig jaar zijn geregistreerd.

Reageer op dit artikel