nieuws

Nieuwe generatie stadsverlichting van Philips

bouwbreed

eindhoven – Een langere levensduur, een hogere lichtopbrengst, minder energieverbruik en de mogelijkheid voor een fraai armatuurontwerp. Dat zijn volgens Philips de voordelen van zijn nieuwe generatie verlichting voor stedelijk openbaar gebied, CosmoPolis.

CosmoPolis is een innovatief systeem van lamp en voorschakelapparaat (VSA). Er zijn twee typen lampen, CosmoWhite en Cosmo-Gold. CosmoWhite geeft een warm wit licht van 2600 tot 2850 K voor een beter gevoel van veiligheid, zekerheid en sfeer, zegt Philips. CosmoGold is een nieuwe keuzemogelijkheid voor functioneel geel licht. De kleurtemperatuur is 2000 K.

Beide lampsystemen worden aangestuurd door een duurzaam state-of-the-art elektronisch voorschakelapparaat. Deze VSA is specifiek ontworpen voor buitentoepassingen. Ze hebben een veel langere levensduur dan conventionele elektromagnetische regel-VSA�s. Daarbij bsparen ze energie en hebben ze een volledige bliksembeveiliging. Ze zijn geheel gesloten, waardoor ze ook beschermd zijn tegen stof, vocht en trillingen.

Door de goed optische prestaties van de lampen kunnen de armaturen op ongeveer 10 procent grotere onderlinge afstand worden geplaatst. Er zijn daarom minder lichtpunten nodig om de gewenste verlichtingsprestatie te bereiken, meldt Philips.

Omdat de lampen en het VSA klein zijn – ongeveer de helft kleiner dan andere buitenverlichtingsystemen – is er een grote creatieve vrijheid voor en fraai armatuurdesign. Mooie armaturen versterken de stedelijke omgeving, in plaats van er afbreuk aan te doen, vindt Philips.

De CosmoWhite-systemen van 60 en 140 watt zijn nu leverbaar. De CosmoGold (65 en 140 watt) is eind 2005 beschikbaar. De 90 watt systemen komen in de tweede helft van 2006 op de markt; de ComoWhite 35 watt eind 2006.

Met de nieuwe verlichting zijn inmiddels twee pilotprojecten uitgevoerd, in Londen Borough of Redbridge en in Antwerpen (Schelde Kaaien).

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels