nieuws

Milieuzorg levert aannemers forse besparing op

bouwbreed Premium

den bosch – Aannemers die op de bouwplaats hun afval gescheiden inzamelen, besparen 5 procent op hun afvalkosten, een bedrag van gemiddeld 4000 euro per jaar. Dat blijkt uit de resultaten van het project Milieuzorg op de Bouwplaats.

Op initiatief van BouwNed, de Stichting Bouwresearch (SBR) en de Stichting Stimular deden 124 bedrijven mee met het project dat zowel het milieu ten goede moet komen als kosten moet besparen. De nadruk lag op scheiding en preventie van afval.

“Ten opzichte van de jaren 2002 en 2003 hebben de deelnemende bouwbedrijven in 2004 5 procent lagere afvalkosten geboekt”, aldus een toelichting van SBR. “Een besparing van gemiddeld 4000 euro per bedrijf.” Bij een sterkere economie zouden de besparingen nog hoger zijn.

Verder blijkt dat bedrijven die uitsluitend in de nieuwbouw werken, minder geld kwijt zijn aan afvalkosten dan aannemers die daarnaast renoveren of uitsluitend binnen de renovatie actief zijn.

Ondernemingen die alleen nieuwbouwwerk uitvoeren zijn jaarlijks 0,40 procent van de omzet kwijt aan afvalkosten. Bedrijven die zowel nieuwbouw als renovatiewerk voor hun rekening nemen, zijn per jaar 0,55 procent van hun omzet kwijt aan afvalkosten terwijl renovatiebedrijven het duurst af zijn met 0,73 procent van de omzet.

De reacties op het project zijn positief. “De resultaten laten zien dat aandacht voor het milieu zich uitbetaalt”, aldus de Stichting Bouwresearch.

De provincie Brabant, waar negentien bouwbedrijven deelnemen aan het project, stelt zeer tevreden te zijn over de resultaten. Op Brabantse bouwplaatsen is de afvalscheiding bij de deelnemende bedrijven met 50 procent verbeterd. Niettemin pleit de provincie voor preventie van afval. “Voorkomen dat er afval komt, heeft de meeste milieuwinst en is ook economisch voordelig”, aldus een toelichting. “De provincie Noord-Brabant stimuleert dan ook het zoveel mogelijk efficiënt omgaan met grondstoffen en energie.”

Reageer op dit artikel