nieuws

Milieuvriendelijke sloopwerf Ecodok in Eemshaven zeker

bouwbreed

eemsmond – Er komt definitief een Ecodok in de Eemshaven. De werf, waar afgedankte zeeschepen en olieplatforms op milieuvriendelijke wijze worden gesloopt, vergt een investering van 64 miljoen euro.

De belangstelling is groot. De sloopwerf biedt werk aan zeker honderd mensen. Ecodok werkt, met de stichting Tanker Ontmanteling Platform (TOP), al jaren aan plannen voor het ecologisch strippen van scheepswrakken. Dit gebeurt nu veelal op scheepskerkhoven, gelegen op Aziatische stranden. Eind 2003 toonde het Europees Parlement zich voorstander van een wetswijziging waarin het slopen volgens Europese normen moet gebeuren. Uit berekeningen blijkt dat de opbrengst van het staal de hoge kosten van de scheepsontmanteling voor een belangrijk deel kan dekken.

De Eemshaven werkt aan zijn reputatie van milieuvriendelijkst industriegebied van Nederland. Grote bedrijven als BAM, Niestern Sander, Wagenborg en Steenhuis Recycling staan positief tegenover de komst van de sloopwerf. Na moutfabrikant Holland Malt (Bavaria) en sloop- en recyclingbedrijf Theo Pouw is de komst van Ecodok opnieuw een belangrijke impuls voor de werkgelegenheid in het Eemsmondgebied.

Reageer op dit artikel