nieuws

Limburg heeft eenvijfde vrije bouwkavels

bouwbreed Premium

rotterdam – Limburg heeft de meeste bouwgrond beschikbaar voor particulieren. De provincie is met 5374 kavels goed voor eenvijfde van de ruimte die beschikbaar is voor de vrije sector. Dat blijkt uit een onderzoek van Bouwcentrum Expo.

Limburg wint het nipt van Overijssel, waar zich 18,5 procent van de bouwkavels bevindt. De provincie beschikt daarmee over 5127 locaties. Friesland bezet de derde plaats met 12 procent van alle uitgegeven kavels. De noordelijk gelegen provincie is daarmee goed voor 3259 beschikbare bouwplekken.

De gemeenten in het centraal gelegen en daarom populaire Utrecht zijn het zuinigst met het aanwijzen van bouwlocaties. De provincie beschikt over 347 plekken die nog bebouwd kunnen worden. Utrecht levert daarmee een schamele 1 procent van de totale beschikbare bouwlocaties voor particuliere opdrachtgevers.

Zeeland houdt Utrecht op de voorlaatste plaats gezelschap met een volume van 895 kavels. De Zeeuwen leveren daarmee 3 procent van de nationale voorraad. Noord-Holland sluit als derde van onder aan bij het duo met 1174 bouwlocaties, wat goed is voor 3 procent van het totaal.

Noord-Brabant, na Overijssel in oppervlakte de grootste provincie, heeft 2756 bouwrijpe kavels in de aanbieding. De Brabanders zijn daarmee goed voor eentiende van alle beschikbare grond.

De gemiddelde prijs van bouwgrond is in vergelijking met vorig jaar met 4,3 procent gestegen naar 250 euro per vierkante meter. De regionale verschillen zijn daarbij groot. Zo steeg de grondprijs in de Randstad in 2004 met eenderde naar 750 euro per vierkante meter. Noord-Holland volgt de Randstad. In de provincie wordt inmiddels voor één vierkante meter een vergelijkbaar bedrag op tafel gelegd.

De grondprijs in Overijssel nam het afgelopen jaar met de helft toe. Betaalde een koper een jaar geleden voor een vierkante meter grond nog 300 euro, twaalf maanden later is dat bedrag gemiddeld opgelopen naar 450 euro.

De sterke toename van de grondprijs in Overijssel, kan er niet voor zorgen dat de provincie duurder wordt dan Utrecht. In de naar de Domstad vernoemde provincie kost een vierkante meter grond gemiddeld 525 euro per vierkante meter.Van de 452 gemeenten in Nederland, hebben 246 lokale overheden grond gereserveerd voor particuliere opdrachtgevers. Dat is meer dan de helft en volgens de instelling is het aantal daarmee �opnieuw toegenomen�.

Volgens het Bouwcentrum voldoet ruim de helft van de gemeenten niet aan de norm dat eenderde van de woningbouw als particuliere opdracht gerealiseerd moet worden. Vooral de grotere gemeenten met meer dan 20.000 inwoners blijven op dit gebied achter.

Volgens de instelling hangt het tekort aan bouwkavels voor particulieren samen met het te kleine aanbod. Zo vindt negen van de tien bouwbedrijven het aanbod van kavels voor particuliere woningbouw onder de maat.

Het Bouwcentrum baseert zich op gegevens van gemeenten en werkt voor het onderzoek samen met VROM. Het resultaat wordt gepubliceerd in de brochure �Bouwgrond te Koop 2005/2006�.

Reageer op dit artikel