nieuws

KWS in beroep tegen bouwfraude-vonnis

bouwbreed Premium

vianen – KWS tekent hoger beroep aan in de bouwfraude-zaak. Drie veroordeelde bouwdirecteuren van de Volker Wessels-dochter hebben besloten geen beroep in te stellen.

De vennootschap werd eerder deze maand door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot een geldboete van 45.000 euro wegens deelneming aan een criminele organisatie.

In een toelichting verklaart KWS dat het bedrijf “er de voorkeur aan zou hebben gegeven geen hoger beroep in te stellen”. Het concern meent echter geen andere optie te hebben “in verband met het risico van uitsluiting voor toekomstige projecten en de mogelijke consequenties daarvan voor de continuïteit en de werkgelegenheid”.

Drie bouwbazen van KWS kregen van de rechtbank geldstraffen opgelegd tot 3500 euro. Een vierde KWS-verdachte werd vrijgesproken.

Justitie-woordvoerder W. de Bruin kon gisteren nog niet aangeven of Openbaar Ministerie ook in hoger beroep gaat. De Bruin liet weten “voor het einde” van de beroepstermijn met mededelingen daarover te zullen komen. Die termijn loopt morgenmiddag af.

Een reden voor het OM om in hoger beroep te gaan, kan zijn dat het veel zwaardere straffen – tot 2 miljoen euro boete en tot 1 jaar cel – had geëist dan uiteindelijk uit de bus rolden. Aan de andere kant geldt dat delen van de aanklacht zijn verjaard. Bovendien heeft de rechtbank justitie pijnlijk duidelijk gemaakt dat zij met harder bewijs moet komen.

Heijmans en Koop Tjuchem laten vandaag of morgen weten of zij naar het gerechtshof stappen. De woordvoerder van BAM was gisteren niet bereikbaar.

Reageer op dit artikel