nieuws

Komende tien jaar 400.000 seniorenwoningen nodig

bouwbreed

den haag – De komende tien jaar moeten 400.000 seniorenwoningen worden gebouwd. Dat blijkt uit het rapport Sprekende cijfers van Dynamis Vastgoedconsultants en makelaars.

Volgens Dynamis is de markt voor ouderenwoningen een onontgonnen terrein. “Het opmerkelijke is dat ontwikkelaars, beleggers, corporaties en overheden nog niet of te laat zijn begonnen om woningen voor ouderen op de markt te brengen”, aldus een toelichting op het onderzoek. “Vandaar dat de huidige senior al wordt geconfronteerd met een kwalitatief of kwantitatief tekort op het gebied van huisvesting.”

Dynamis baseert zich op gegevens van elf zelfstandige makelaarskantoren die zich bij de vastgoedconsultants hebben aangesloten. De makelaars hebben in totaal 40 vestigingen in het land.

De markt voor ouderenwoningen is niet uniform. De woonwensen verschillen sterk. Bovendien neemt het aantal ouderen niet in elke provincie even sterk toe. Dynamis verwacht vooral een groei in de provincies Flevoland, Noord-Brabant, Zuid- en Noord-Holland. In de vier grote steden zal het aantal ouderen afnemen of slechts licht groeien.

Ondanks de groei van het aantal ouderen moet over een jaar of twintig worden uitgegaan van een afname. Daarom is het volgens Dynamis noodzakelijk om flexibel te bouwen. “zodat deze woningen bij leegstand weer in gebruik genomen kunnen worden door bijvoorbeeld gehandicapten, starters of studenten.”

Multifunctioneel

Dynamis vindt dat er voor ouderen verschillende soorten woningen moeten komen. Van zorgcomplexen in flatgebouwen tot en met vrijstaande villa�s.

Voor de ouderen beneden 70 jaar adviseert Dynamis grondgebonden multifunctionele huizen te bouwen. Voor mensen vanaf 70 jaar zouden meer appartementen en huizenclusters in een rustige omgeving moeten verrijzen.

Reageer op dit artikel