nieuws

Isla-raffinaderij Curaçao wijst aannemers deur

bouwbreed Premium

willemstad – De directie van de Isla-raffinaderij op Curaçao zet flink het mes in het aantal aannemers waarmee wordt gewerkt. De jaarcontracten met 150 aannemers worden eind deze maand verbroken.

Naar verwachting wordt met slechts een handjevol bouwbedrijven een nieuw contract gesloten. De Antilliaanse Aannemersvereniging (AAV) vreest dat dit ten koste gaat van de werkgelegenheid.

De raffinaderij, die in Venezolaanse handen is, behoort tot de vijf grootste in de wereld en is met ongeveer duizend personeelsleden de grootste werkgever van het eiland. Daarnaast zijn honderden bedrijven en hun werknemers voor een groot deel afhankelijk van de raffinaderij.

Dat geldt ook voor veel aannemers. De meeste onderhouds- en uitbreidingswerkzaamheden zijn in de afgelopen jaren uitbesteed aan lokale en buitenlandse bouwbedrijven. Volgens Isla-onderdirecteur P. Jiménez zullen de aannemers die nu geregistreerd staan opnieuw een offerte moeten indienen, willen zij ook in de toekomst in aanmerking blijven komen voor opdrachten. Daarmee zegt Jiménez het bestand uit praktische overwegingen te willen opschonen.

De AAV kritiseert de stap van de Isla en vreest dat vooral kleine aannemers de dupe worden. “Bedrijven die al meer dan tien jaar een jaarcontract bezitten voor onderhoudswerkzaamheden, hebben in de loop der jaren veel geïnvesteerd in trainingen en het behalen van certificaten. Aannemers zitten met de handen in het haar en het leidt tot veel onzekerheid binnen de sector��, stelt AAV-directeur S. van Rijn.

Reageer op dit artikel