nieuws

Internationale prijs voor Belgisch waterbuffersysteem DrainDeck

bouwbreed

houthalen – Het DrainDeck-systeem van het Belgische Echo NV heeft de internationale Terry Treanor Award gekregen. Met dit systeem voor opslag van regenwater onder parkings of andere verharde oppervlakken is in België inmiddels een project gerealiseerd. Drie projecten zijn in voorbereiding.

Productcoördinator M. Peters van Echo ziet toekenning van de prijs als steun in de rug voor toepassing van het product. De International Prestressed Hollowcore Association (IPHA) kende de prijs toe voor de meest originele toepassing van holle betonelementen. Het DrainDeck-systeem bestaat uit geprefabriceerde betonnen bestratingselementen die met de uiteinden op funderingsliggers worden geplaatst. Onder de elementen ontstaat dan een vrije ruimte die als buffer te gebruiken is voor de infiltratie van regenwater of die het vertraagd wegstromen ervan naar de riolering mogelijk maakt. Het regenwater stroomt tussen de voegen van de elementen naar de buffer.

Twee jaar na het begin van de ontwikkeling vanuit de holle vloerelementen is het systeem toegepast op één project in België.

“Met nog drie projecten in voorbereiding zijn we erg positief gestemd over het product. Duidelijk is wel dat de doorlooptijden in de infrastructuur anders zijn dan in de bouw. Maar ondanks dat zitten we met de levering voor het eerste project op schema”, aldus Peters.

In Nederland zijn nog geen projecten met het systeem uitgevoerd. Peters beaamt dat de funderingsliggers de verkeersbelasting op de elementen via een geconcentreerde lijnlast aan de ondergrond worden afgegeven. Dat betekent dat toepassing van het systeem in slappe grond minder voor de hand ligt. Grondverbeteringen of mogelijk onderheien maakt het systeem te duur ten opzichte van andere systemen.

De funderingsvraagstukken legt Echo volgens Peters overigens altijd voor aan een adviesbureau, omdat Echo zich concentreert op het product en de expertise op het gebied van funderingen niet in huis heeft. Adviesbureaus zijn op de hoogte van het systeem en kunnen inmiddels goed adviseren over toepassing ervan te midden van andere systemen voor de (tijdelijke) opslag van regenwater onder parkeerplaatsen.

Peters laat weten zich voor toepassingen eerst te concentreren op Vlaanderen. De voordelen van het systeem komen volgens hem het beste tot hun recht als DrainDeck in de beginfase van een project al wordt meegenomen. Als voordeel van het systeem noemt hij de mogelijkheid van dubbel ruimtegebruik door de combinatie van parkeren en wateropslag. Bovendien is het systeem eenvoudig te plaatsen. Een hijskraan en een paar mensen volstaan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels