nieuws

Huizen langs taalgrens België zeer in trek bij Nederlanders

bouwbreed Premium

brussel – Nederlanders, Fransen en Duitsers zijn steeds nadrukkelijker aanwezig op de Belgische woningmarkt. Ten noorden van Antwerpen en in Belgisch-Limburg is dat – wat de Nederlanders betreft – al geruime tijd het geval.

Nieuw is, volgens het studie- en adviesbureau Stadim in Trends Vastgoedgids, dat een groeiend aantal Nederlanders zich op het vastgoed stort langs de Belgische taalgrens tussen Vlaanderen en Wallonië, meer bepaald tussen Overijse (ten oosten van Brussel) en het 60 kilometer verder oostwaarts gelegen Landen. Ze zijn bereid daarvoor meer geld op tafel te leggen dan Vlaamse belangstellenden, zegt Stadim.

De Duitsers komen steeds meer opzetten in de zogeheten “oostkantons” (Eupen, Malmedy, St. Vith, Butgenbach) en de Fransen in de Belgische provincies Henegouwen en Luxemburg, waar de woningprijzen als gevolg van deze tendens in Arlon alleen al in 2004 met 53 procent zijn gestegen tot gemiddeld 185.000 euro voor een middelgrote woning. Daarmee laat Arlon zelfs Brussel en de duurste Belgische kustgemeenten, zoals Knokke-Heist ver achter zich. Volgens Stadim zijn de twee belangrijkste redenen voor de snel stijgende belangstelling vanuit het buitenland het fiscale voordeel en de betere levenskwaliteit. Voor de Nederlanders geldt volgens het studie- en adviesbureau dat ze zelfs bereid zijn forsere prijzen te betalen dan de Vlamingen. “De Nederlandse kopers beschikken, ondanks de crisis die hun land sedert twee jaar beleeft, nog altijd over een veel grotere financiële armslag dan de Belgen en zelfs de Vlamingen”, meent Stadim.

De Nederlanders zouden ook nog een andere troef uitspelen: terwijl de Belgen zo snel mogelijk voor 100 procent eigenaar willen worden van een vastgoed en dus een meer afwachtende houding aannemen, lenen de Nederlanders meer en lossen ze die lening af over een zo lang mogelijke periode.

Maatregelen

In La Roche-en-Ardenne heeft het gemeentebestuur onlangs maatregelen genomen die het mogelijk maken dat plaatselijke jonge gezinnen toch tegen redelijke prijzen een woning kunnen kopen om ze zo te beschermen tegen vastgoedspeculatie uit o.a. Nederland.

Volgens Stadim heeft de voortdurende stijging van de vastgoedprijzen in België zich ook in 2004 fors doorgezet. De woningprijzen stegen vorig jaar weer met 10,25 procent. Over de laatste vijf jaar bedraagt de stijging 45 procent en over tien jaar 95 procent. Appartementen werden vorig jaar gemiddeld 14 procent duurder. De stijging in vijf jaar bedroeg 51 procent en over tien jaar 78 procent. In 2004 stegen de prijzen voor appartementen het meest aan de Belgische kust (+17 procent), in Brussel met 15 procent, in het Vlaamse binnenland met 13,6 procent en in het Waalse landsgedeelte met 12 procent.

De markt voor bouwgronden zag het aantal verkopen stagneren maar de bouwgrondprijzen stegen in 2004 in Vlaanderen nog met 9 procent en in Wallonië met 6,5 procent. De laatste vijf jaar stegen de prijzen in Vlaanderen met 97 procent en in tien jaar verdrievoudigden ze met 197 procent. In Wallonië is dat +52 procent in vijf jaar en +80 procent in tien jaar. Gemiddeld betaalt men nu in Vlaanderen voor één vierkante meter bouwgrond 138,5 euro en in Wallonië 47,00 euro, dus nauwelijks eenderde van de prijs in Vlaanderen.

Reageer op dit artikel