nieuws

Haring happen en wachten op oordeel uit Rotterdam

bouwbreed

scheveningen – De telefoon rinkelt. Heeft de rechtbank in Rotterdam al zijn oordeel geveld? Dan eerst maar weer een harinkje naar binnen gewerkt. Plus een goed glas korenwijn. Het traditionele haringhappen van BAM Wegen in de haven van Scheveningen profiteert van het mooie weer. “We hebben altijd geluk, al zon jaar of dertien”, verzekert Kathleen Banga-Davis.

Ronduit pech hebben de verdachten in Rotterdam. Onrust daardoor bij Koop Tjuchem, Volker Wessels-dochter KWS, Heijmans en ook BAM. Topman Wim van Vonno is van plan na de uitspraak in Scheveningen nog een visje mee te happen. Zal de bestuurder van BAM nog op tijd komen voor een boottrip met de schoener Minerva? De behandeling in Rotterdam is later begonnen dan bedoeld. De klok tikt verder.

Voor architect Henk Verbij is de kwestie helder. Afspraken maken is van alle tijden. De vraagstukken waarover de rechter zich boog genoten toch algemene bekendheid? Het systeem was aanvankelijk toch volstrekt legitiem?

“Over vijf jaar hebben we weer precies hetzelfde. Wat zou je denken van al die projecten in publiek private samenwerking? De overheid voert de eisen steeds hoger op. Steeds meer wordt van de aannemers gevraagd. Denk je nu heus dat de bedrijven dat over hun kant laten gaan?”.

Lichtpuntje

De Rotterdamse architect stelt vast dat slechts een geringe groep bedrijven belangstelling heeft voor pps-projecten. In zijn ogen zijn de risico�s te groot. Een te zware last wordt geschoven op de aannemerij. Als lichtpuntje ziet Verbij, zakelijk directeur van Van den Broek en Bakema, het aantrekken van de markt. Zijn vijftigkoppige bureau is in de weer voor Universiteit Wageningen en diverse scholen. “Goed nieuws voor de aannemers. Als bij ons het werk aantrekt, druppelt dat een halfjaar later door naar de aannemerij. Het is fantastisch te zien hoe gewerkt wordt aan de toekomst van Nederland. Ongelooflijk hoeveel geïnvesteerd wordt in de gebouwen voor het onderwijs”.

De bouwers op de haringparty van BAM houden zich bij het woord bouwfraude op de vlakte. “We hebben de zaak niet gevolgd”, klinkt het met droge ogen. “Ja”, vult een collega aan. “Wat kunnen we daar nu van zeggen?” De BAM�ers blijken slechts werkzaam op een afdeling die verantwoordelijk is om alle projecten goed te laten verlopen.

“De cijfers van BAM zijn prima. Het kan natuurlijk altijd nog een tikkeltje beter. En het integratieproces van NBM, HBG en BAM? Geweldig hoe alle mensen met elkaar samenwerken”.

Ook machinist Richard Buys blijkt dik tevreden. Om alle discussies in het juiste historische perspectief te zetten, tuft hij op de vertrouwde haringparty van bouwers en bestuurders een rondje op stoomwals Zoef-zoef uit 1907 van de Nederlandsche Basalt Maatschappij.

Reageer op dit artikel