nieuws

Gemeenten sluiten Pact van Loevestein

bouwbreed Premium

arnhem – De provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland hebben met elf gemeenten, Staatsbosbeheer en het waterschap Rivierenland het zogenoemde Pact van Loevestein gesloten. Het pact is opdrachtgever van projecten die moeten leiden tot de restauratie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de historische verdedigingslinie van Muiden tot in de Biesbosch. De drie provinciebesturen sluiten in september […]

arnhem – De provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland hebben met elf gemeenten, Staatsbosbeheer en het waterschap Rivierenland het zogenoemde Pact van Loevestein gesloten. Het pact is opdrachtgever van projecten die moeten leiden tot de restauratie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de historische verdedigingslinie van Muiden tot in de Biesbosch.

De drie provinciebesturen sluiten in september een overeenkomst met vijf betrokken ministeries en de provincies Noord-Holland en Utrecht, waarin zij afspreken dat de Hollandse Waterlinie weer een herkenbaar en zichtbaar deel van het Nederlandse landschap zal worden. Het hele nationale project kost miljoenen euro�s. Pas in 2020 zijn de laatste klussen klaar, zo is de verwachting.

De Hollandse Waterlinie is in totaal 85 kilometer lang. Er is aan gebouwd van 1815 tot 1940. Het verdedigingswerk diende om vijanden tegen te houden, in de tijd dat er nog geen vliegtuigen en raketten waren. In 1940 is de waterlinie doorgestoken, om de opmars van de Duitsers vanuit het Oosten tot staan te brengen, wat niet is gelukt.

Reageer op dit artikel