nieuws

Gemeentekantoor Den Haag in driehoeksgebouw

bouwbreed Premium

den haag – De gemeente Den Haag heeft uit de topdrie van acht architectenbureaus het ontwerp van Rudy Uytenhaak gekozen voor het nieuwe gemeentekantoor. Het gebouw aan het zuidelijkste deel van de Leyweg wordt met een hoogte van circa 60 meter een herkenningspunt voor de rest van de omgeving.

De overhangende punten van zijn driehoeksgebouw wijzen naar het Wateringseveld, Den Haag Zuidwest en de binnenstad. Als een schip met een stevige boeg rijst het op uit een oplopend plateau, dat een trapvormig terras vormt voor buitenactiviteiten.

In de uitgesneden hoek aan de Leyweg komt de ingang. In het hart van het gebouw, in het midden van de driehoek, ligt een informatieplein onder een hoog glazen dak. De bibliotheek is geplaatst in de onderbouw aan de Coevordenstraat met een monumentaal etalageraam gericht op het winkelcentrum.

De architect wil de gevels van het driehoeksgebouw uitvoeren in Noors marmer. Het totale vloeroppervlak is ongeveer 27.000 vierkante meter. Door het gebouw compact te maken en het zo te plaatsen dat de direct omwonenden niet tegen grote gevelvlakken aankijken, is een hoogte van maximaal 58 meter mogelijk.

De gemeente Den Haag heeft tot de bouw van een nieuw kantoor besloten omdat andere gemeentelijke kantoren in de stad, naast het stadhuis in het centrum, zijn verouderd. Deze kantoren vervangen door een nieuw gebouw is goedkoper dan ze opknappen. Ook het stadsdeelkantoor Escamp (Den Haag Zuidwest) en een bibliotheek komen in het nieuwe complex dat voor een opwaardering van het gebied moet zorgen en de vorming van een levendig centrum.

Vooralsnog gaat het volgens de gemeente om een voorlopig ontwerp. Volgend voorjaar spreekt de gemeenteraad zich opnieuw uit over de plannen en wordt tevens het budget vastgesteld. De bouw van het Europees aan te besteden project begint naar verwachting medio 2007, waarna het in 2010 in gebruik kan worden genomen.

Reageer op dit artikel