nieuws

Duitsers onderzoeken doortrekken magneettrein

bouwbreed Premium

groningen/hamburg – In Duitsland komt een onderzoek naar de kosten en baten van het doortrekken van een snelle magneetzweefspoorverbinding van Groningen naar Hamburg. Daaruit moeten de economische voordelen blijken.

Dat heeft het in de Handelskammer verenigde bedrijfsleven rond Hamburg gisteren bekendgemaakt. De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd als ook een onderzoek is afgerond naar de haalbaarheid van een magneetzweeftrein van Amsterdam naar Groningen.

In de Tweede Kamer is een krappe meerderheid tegen deze duurste variant van een Zuiderzeelijn naar het noorden. PvdA en VVD namen het voortouw voor een goedkopere Hanzelijn plus-plus. De Handelskammer Hamburg zelf is groot voorstander van een Eurorapid-verbinding tussen Amsterdam en Hamburg. Daarbij heeft een magneetzweefbaan de voorkeur, uit het oogpunt van veiligheid, economie en milieu.

Volgens woordvoerder F. Seibl kent Duitsland een vereniging die zich inzet voor het doortrekken van zo�n supersnelle lijn van Amsterdam en Groningen tot Hamburg.

Het gaat om de Verein Trans EuroRapid Netwerk (TERN). Daar zijn zeven Noord-Duitse industrie- en handelsverenigingen bij aangesloten, evenals sinds kort de stad Hamburg. De vereniging TERN is groot voorstander van het doortrekken van een eventuele snelle trein van Amsterdam en Groningen naar Hamburg “omdat daarmee twee grote Europese metropolen met elkaar worden verbonden en daarmee een economische impuls kan worden gegeven aan de totale Noordwest-Duitse en Oost-Nederlandse regio”. (anp)

Reageer op dit artikel