nieuws

Duitsers en Denen prefereren tuibrug bij Fehmarnbelt

bouwbreed

kopenhagen – De verkeersministers van Duitsland en Denemarken opteren bij de aanpak van het Fehmarnbelt-project voor een pure (tui-)brug-oplossing voor zowel wegverkeer als railverkeer.

Een concept op basis van een zinktunnel heeft van de bewindslieden de status �beste alternatief� gekregen. Dat hebben ze in Kopenhagen gezegd na een nieuwe ontmoeting over het project, dat moet leiden tot een vaste oeververbinding tussen de twee landen via de westelijke Oostzee (�Fehmarnbelt�). Motief voor de volgorde van keuze vormen zowel kosten- als veiligheidsoverwegingen. De Duitse minister Manfred Stolpe en zijn Deense collega Flemming Hansen zeiden zeer tevreden te zijn over het tempo waarmee de voorbereiding van de politieke besluitvorming momenteel verloopt.

Hansen acht de mogelijkheid reëel dat nog voor het eind van jaar definitief spijkers met koppen worden geslagen over de vraag of de verbinding gebouwd moet worden of niet. Ten aanzien van het financieringsmodel krijgen �onafhankelijke financiële experts� de opdracht om twee mogelijkheden nader onder de loep te nemen. In beide te bestuderen modellen gaat het om een combinatie van staatsgegarandeerde financiering en investeringen voor rekening van het private bedrijfsleven.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels