nieuws

Dreiging van 24-uursstaking van ProRail-personeel blijft

bouwbreed Premium

utrecht – FNV Bondgenoten gaat niet in het op het voorstel van spoorbeheerder ProRail om de vastgelopen onderhandelingen over de nieuwe cao vlot te trekken. De vakbond zet zijn plannen voor een staking op het spoor op 17 juni door.

ProRail had voorgesteld een commissie in te stellen die een bindend advies moest geven over het collectieve arbeidscontract. Maar FNV Bondgenoten neemt dat voorstel niet serieus. De spoorbeheerder wil volgens de FNV-woordvoerder zijn eindbod voor een nieuwe cao niet loslaten en gaat niet in op het ultimatum dat de vakbond heeft gesteld.

Onder dreiging van een 24-uursstaking op 17 juni stelde FNV Bondgenoten het bedrijf vorige maand een ultimatum voor een beter cao-bod. ProRail biedt een loonsverhoging van 2,75 procent over de jaren 2005 en 2006. Verder kunnen de werknemers over 2004 een eenmalige uitkering van 400 euro krijgen en in de toekomst een resultaatafhankelijke bonus.

De bonden eisen vooral dat het gat in de beloning van personeel van de Nederlandse Spoorwegen en die van de werknemers bij de spoorbeheerder wordt gedicht. Om de verschillen te verkleinen eisen ze 4,75 procent loonsverbetering.

Acties van het personeel van ProRail, waar 3000 mensen werken, kunnen het hele treinverkeer stilleggen. De onderneming zorgt voor het onderhoud van de sporen en regelt de verkeersleiding van de treinen. Zonder toestemming van ProRail rijden er geen treinen.

Reageer op dit artikel