nieuws

Delft Hydraulics legt Surinaamse dijk aan

bouwbreed

paramaribo – Het Waterloopkundig Laboratorium (WL)/Delft Hydraulics is nauw betrokken bij het ontwerpen van een zeewerende dijk in het Surinaamse district Coronie. De dijk moet 600 hectare agrarisch gebied en woongebied veilig stellen. Het dunbevolkte Coronie, zo�n 150 kilometer ten westen van de hoofdstad Paramaribo, wordt al jaren bedreigd door het oprukkende zeewater. Enerzijds is […]

paramaribo – Het Waterloopkundig Laboratorium (WL)/Delft Hydraulics is nauw betrokken bij het ontwerpen van een zeewerende dijk in het Surinaamse district Coronie. De dijk moet 600 hectare agrarisch gebied en woongebied veilig stellen.

Het dunbevolkte Coronie, zo�n 150 kilometer ten westen van de hoofdstad Paramaribo, wordt al jaren bedreigd door het oprukkende zeewater. Enerzijds is dit het gevolg van de stijgende zeespiegel, aan de andere kant zijn de dijken ernstig verzwakt door gebrek aan onderhoud. Tientallen hectaren grond zijn in de voorbije jaren opgeslokt door de zee.

Als er niet snel maatregelen worden genomen dreigen grote stukken vruchtbare landbouwgrond onder water te lopen en wordt een deel van de tweeduizend inwoners gedwongen te verhuizen naar hoger gelegen gebieden. Ook de kustweg loopt gevaar. WL/Delft Hydraulics is door het ministerie van Openbare Werken gevraagd mee te helpen zoeken naar een oplossing.

Het instituut voert momenteel een studie uit om de precieze ligging van de dijk te bepalen. Als het aan de overheid ligt, moet de kilometerslange dijk binnen twee tot drie jaar worden aangelegd. Voor de financiering zal een beroep worden gedaan op Nederland.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels