nieuws

Dekker vraagt om steun voor Centrada

bouwbreed

den haag – Minister Dekker van Volkshuisvesting doet een dringend beroep op twintig rijke corporaties om hun branchegenoot Centrada te hulp te komen. Dat zegt de sociale huisvester uit Lelystad die voor een grootschalig renovatie- en nieuwbouwproject met een tekort zit van 150 miljoen euro.

De zoektocht naar collegiale en dus goedkope leningen heeft na één jaar 14 miljoen euro opgeleverd. Naast de Alliantie uit Huizen en GoedeStede uit Almere, die elk 5 miljoen euro hebben toegezegd, leent Woningbouwvereniging Volkshuisvesting uit Geldermalsen 3 miljoen euro aan Centrada. Stichting Woningbouw Achtkarspelen is goed voor 1 miljoen euro.

De oogst valt na de intensieve zoektocht van de afgelopen maanden nogal tegen, zo laat woordvoerder S. Kessen van Centrada doorschemeren. “We hebben een investeringscongres georganiseerd, verschillende mailingen de deur uit gedaan en praten voortdurend met corporaties, maar het is toch niet zo makkelijk als het aanvankelijk leek.” Volgens Kessen tonen corporaties vaak wel begrip voor de financiële problemen van Centrada, maar reageren de bestuurders terughoudend op het moment dat ze met een lening over de brug moeten komen. “Bestuurders wijzen dan vaak op een investeringsopgave in de eigen regio.”

Projectsteun

Woordvoerder M. Baarsen van het ministerie van VROM laat weten dat Dekker voor het einde van deze maand de beslissing neemt of Centrada geholpen wordt met een ministerieel beroep op twintig rijke corporaties of projectsteun krijgt van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), de financieel toezichthouder van de branche.

De bouwplannen van Centrada vergen een investering van in het totaal 340 miljoen euro. Centrada wil Lelystad voor een bedrag van 176 miljoen euro uitbreiden. Voor dat geld worden 1380 nieuwe woningen neergezet. De rest van het geld gaat naar renovatieprojecten om zo de kwaliteit van de woningen op peil te brengen.

In de plannen zijn ook twee wijken opgenomen die van het ministerie van VROM prioriteit krijgen. In de Atol- en Zuiderzeewijk worden voor 19,5 miljoen euro duizend woningen opgeknapt. Daarnaast worden 214 nieuwe woningen gebouwd en is vier miljoen euro uitgetrokken voor de bouw van wijkvoorzieningen, bijvoorbeeld een verzamelgebouw dat school, gezondheidscentrum en buurthuis onder één dak brengt.

Minister Dekker hanteert een lijst van 53 wijken die met spoed opgeknapt moeten worden. Op die manier wil zij de vastgelopen renovatieprogramma�s van achterstandswijken vlottrekken. De bewindsvrouw heeft eerder laten weten dat het in de eerste plaats aan de corporatiesector zelf is om het benodigde kapitaal op te brengen.

Reageer op dit artikel