nieuws

De krul, rare ramen en andere modes in de architectuur

bouwbreed

amsterdam – Het is vloeken in de kerk, want architecten ontwerpen immers voor de eeuwigheid. Toch weet architectuurcriticus Bernhard Hulsman zo tien actuele modeverschijnselen op te sommen.

In zijn boek �De krul en andere modes in de architectuur� bespreekt Hulsman een gevoelig onderwerp op leesbare wijze: “Architectuurmode lijkt een onmogelijkheid. Gebouwen hebben tenslotte al gauw een levensduur van een jaar of vijftig, soms eeuwen of zelfs duizenden jaren, en modes zijn juist vluchtig en veranderlijk. Toch kent ook de architectuur modes.”

Treffend bewijs leveren de columns die Hulsman tien jaar geleden schreef in NRC-Handelsblad. “Om diverse redenen kwam het toen niet tot bundeling van de artikelen. Dat is nu wel het geval. Alleen zijn de meeste architectuurmodes van 1995, zoals het hoort bij modes, nu uit. En de paar hardnekkige modes die nog steeds en vogue zijn, zijn van gedaante veranderd. �De Krul en andere modes in de architectuur� bevat dan ook tien nieuwe of geheel herschreven artikelen over evenzovele architectruurmodes,” zo licht hij zijn �gevoelige� stellingname toe.

De besproken modes zijn: uiteraard de krul, en verder donkere bakstenen, de schuine façade, de gevelrand, rare ramen, het kraaiennest, de sculptuur, de schanskorf, de hellingbaan en monomaterialiteit.

Van alle modes geeft Hulsman in woord en beeld actuele voorbeelden om tot slot een beschouwing te schrijven waarin Nederlands beroemdste architect Rem Koolhaas centraal staat, omdat die in zijn ogen de koning van de architectuurmode is.

�De Krul en andere modes in de architectuur� is een uitgave van Prometheus en NRC Handelsblad, prijs 15,95 euro, ISBN 90 446 0499 6.

Reageer op dit artikel