nieuws

D66: Kerncentrale in Borssele mag openblijven

bouwbreed

den haag – Coalitiepartij D66 gaat ermee akkoord dat de kerncentrale Borssele na 2013 openblijft. Voorwaarde is dat daar forse investeringen in duurzame energie tegenover komen te staan. Ook moet de afschaffing van subsidie voor nieuwe windmolenparken worden teruggedraaid.

D66-Tweede-Kamerlid B. van der Ham heeft de koerswijziging van zijn partij gisteren bekendgemaakt. Volgens Van der Ham is het niet zinnig de kerncentrale in 2013 te sluiten omdat Nederland dan Franse kernstroom zou moeten importeren. De partij heeft daarnaast veel moeite met de schadevergoeding van enkele honderden miljoenen tot 1 miljard waar eigenaar EPZ van de kerncentrale recht op heeft bij een gedwongen sluiting in 2013. D66 wil het bespaarde bedrag uittrekken voor investeringen in duurzame energie.

Nu D66 om is, kunnen de coalitiepartijen het regeerakkoord aanpassen. Daarin staat nog dat de kerncentrale dicht gaat in 2013. Staatssecretaris Van Geel opperde enkele maanden geleden al de centrale in Zeeland langer te laten draaien.

Voorzitter De Rijk van Stichting Natuur en Milieu, tegenstander van het langer openhouden van Borssele, spreekt van een “perverse uitruil”. De Rijk: “In feite houd je een gevaarlijke installatie in stand om daarmee een heel klein beetje geld te genereren voor duurzame energie.”

Natuur en Milieu beraadt zich nu op stappen. “D66 is voor ons door het ijs gezakt. De fractie is het laatste stukje groen kwijt”, aldus De Rijk.

Reageer op dit artikel