nieuws

BPF Bouw verkoopt een kwart kantoren

bouwbreed

amsterdam – BPF Bouwinvest verkoopt voor een bedrag van 185 miljoen euro Nederlandse kantoorgebouwen. De vastgoedbelegger neemt daarmee afscheid van een kwart van de totale vastgoedportefeuille.

Van de 400.000 vierkante meter vloeroppervlak waar BPF Bouwinvest in Nederland over beschikt, doet de institutionele belegger 135.000 vierkante meter van de hand. De verkoop van het vastgoed is het gevolg van een nieuwe beleggingsstrategie.

BPF Bouwinvest, verantwoordelijk voor de vastgoedportefeuille van het pensioenfonds van de bouwvakkers BPF Bouw, heeft in het jaarverslag van 2004 laten weten in Nederland het vastgoed te willen bundelen in tien kerngebieden. Een kwart van het vastgoed van BPF Bouwinvest ligt momenteel buiten deze gebieden.

De nieuwe eigenaar van het vastgoed is DB Real Estate, een onderdeel van de Deutsche Bank Group. De twintig verkochte panden worden in een speciaal daarvoor op te richten joint venture ondergebracht waarin ook het Nederlandse Lips Capital Group een belang heeft.

De waarde van de totale kantoorportefeuille van BPF Bouwinvest is 664 miljoen euro. De vastgoedbelegger heeft voor 385 miljoen euro winkelpanden in beheer. De woningportefeuille is met 2,9 miljard euro verreweg de belangrijkste belegging van BPF Bouwinvest.

Naast aanpassing van het vastgoedbeleid in Nederland, werkt BPF Bouwinvest aan de uitbreiding van de buitenlandse investeringen. De belegger steekt daarbij niet direct geld in internationale markten, maar investeert het geld via vastgoedfondsen die zich in deze markten hebben gespecialiseerd. Zulke indirecte vastgoedbeleggingen zijn momenteel met 312 miljoen euro goed voor 4 procent van de totale beleggingsportefeuille.

BPF Bouwinvest wil de komende vijf jaar de buitenlandse beleggingen uitbreiden naar 1,5 miljard euro. Op een totaal belegd vermogen van 4,8 miljard euro bevindt eenderde van het bezit van de beleggingsinstelling zich dan buiten Nederland.

“Wij blijven wel bouwen in de Randstad en breiden zo onze portefeuille weer uit”, verzekert een woordvoerder van de vastgoedfinancier. De projectontwikkelaar had bij de afsluiting van het jaar 2004 voor 483 miljoen euro bouwprojecten geboekt. Ondanks de toezegging van Bouwinvest is dat een kwart minder dan een jaar eerder. In 2003 stonden de lopende bouwprojecten van BPF Bouwinvest nog geboekt voor 667 miljoen euro in de boeken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels