nieuws

Bouwproductie blijft op peil door spoedwet planschade

bouwbreed

den haag – Gemeenten en bouwers mogen sinds woensdag afspraken maken over de aansprakelijkheid voor planschadevergoedingen.

Het maken van deze afspraken is namelijk niet langer in strijd met de Wet op de ruimtelijke ordening. Via een spoedwet, die twee weken geleden door de Eerste Kamer is aanvaard, is de Wro aangepast.

Door de spoedwet heeft de gemeente de mogelijkheid planschade af te wentelen op bouwers en ontwikkelaars, de veroorzakers van planschade. De partijen kunnen dit via overeenkomsten regelen.

De spoedwet was nodig omdat in 2003 de Hoge Raad in het zogeheten Nunspeet-arrest stelde dat overeenkomsten tussen gemeenten en bouwers volgens de wet niet rechtsgeldig waren.

Minister Dekker (VROM) hoopt met de spoedwet vertraging in de bouwproductie te voorkomen. VNG, NVB en Neprom hadden om die reden ook aangedrongen op de spoedwet. De vrees bestond namelijk dat gemeenten door het Hoge Raad-arrest woningbouwplannen zouden laten liggen, omdat zij zelf volledig moeten opdraaien voor de schadeclaims.

Vanaf 1 september gaan ook nieuwe regels gelden voor de planschadevergoeding zelf. Zo moet de aanvrager van een vergoeding voortaan een bedrag van tussen de 100 en 500 euro aan de gemeente betalen, voordat zijn aanvraag in behandeling wordt genomen. Deze bedragen kunnen per gemeente variëren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels