nieuws

Bonus in verschiet voor bouwers Wembley-stadion

bouwbreed

londen – Hoofdaannemer Multiplex heeft staalwerkers en enkele andere groepen specialisten bonussen tot 12.000 euro beloofd als ze een reeks deadlines voor het nieuwe Wembley stadion in Londen halen.

Alleen op die manier denkt Multiplex er zeker van te kunnen zijn dat Wembley begin maart 2006 klaar is. Haalt Multiplex zelf die datum niet, dan hangt het honderdduizenden euro boete per dag boven het hoofd.

Multiplex heeft onlangs de opleverdatum voor het nieuwe stadion met drie maanden vertraagd, maar komt daarmee gevaarlijk dicht bij mei 2006 als de FA CUP Final als openingswedstrijd in het stadion moet worden gehouden. De Australische bouwgigant heeft daarom nu een afspraak gemaakt met de belangrijkste bouwbonden Amicus en GMB over een bonus voor vakmensen die voor de verdere afbouw een essentiële rol spelen. Behalve om staalwerkers gaat het ook om lassers, plaatbewerkers en kraanmachinisten. In totaal heeft Multiplex 1,5 miljoen euro voor de extraatjes uitgetrokken. De staalwerkers doen het feitelijke werk voor het Nederlandse Hollandia maar zijn bij een aparte organisatie in dienst.

In de Britse bouw wordt nu gevreesd dat bouwvakkers op andere projecten die over tijd dreigen te raken ook een bonus gaan eisen. De Channel Tunnel Rail Link, de spoorlijn tussen Londen en de Kanaaltunnel, dreigt al te laat te komen en ook voor de bouw van Terminal 5 op vliegveld Heathrow geldt een strak tijdschema.

De werkgeversorganisatie van technische bouwers ECIA wil daarom met spoed om de tafel gaan zitten met de National Joint Council, de organisatie die nationale richtlijnen voor de bouwlonen vaststelt. Volgens directeur M. Hockey van de ECIA “passen de bonussen niet in die richtlijnen”. Multiplex is overigens niet aangesloten bij de NJC en hoeft zich dan ook niet aan de richtlijnen te houden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels