nieuws

Bod van 6,5 miljard euro op Heidelberg Cement

bouwbreed

frankfurt – Adolf Merckle probeert voor 6,5 miljard euro Heidelberg Cement in handen te krijgen. Via zijn beleggingsmaatschappij Spohn Cement biedt de Duitse magnaat 60 euro per aandeel van het bouwstoffenconcern. Heidelberg Cement is moedermaatschappij van Enci, Beamix en het Belgische CBR.

Het bod van Merckle komt als een donderslag bij heldere hemel. Alleen ingewijden was duidelijk dat de veelzijdige ondernemer vanuit de achtergrond in hoog tempo zijn greep op Heidelberg Cement vergrootte. Zo schoof hij begin dit jaar na het vertrek van topman Hans Bauer vertrouweling Bernd Scheifele naar voren. Ook financieel-directeur Lorenz Näger komt uit de stal van Merckle. Beiden waren op topniveau werkzaam bij de farmaceutische handelsonderneming Phoenix, een van de vele bedrijven van Merckle.

Merckle heeft afgelopen jaren een belang van 13 procent opgebouwd in Heidelberg Cement. Feitelijk is zijn invloed een stuk groter dan het direct ingebrachte kapitaal. Analisten nemen aan dat diverse familieleden van hem deelnemen in het bouwconcern. Het opvallendste lijntje loopt naar de familie Schwenk, goed voor 22 procent van het aandelenpakket. Laat nu net de echtgenote van Merckle de meisjesnaam Schwenk hebben.

Spohn Cement is een investeringsmaatschappij gevestigd te Norderfriedrichskoog, gelegen in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Het bedrijf maakt deel uit van Merckles leerfabrieken in Kötitz. Tot zijn imperium behoren eveneens rupsbaanfabrikant Kässbohrer en de in de medische sector actieve ondernemingen Rathiopharm en Phoenix.

Bij analisten vatte aanvankelijk de overtuiging post dat Merckle na een geslaagde overname zo snel mogelijk Heidelberg Cement van de beurs wil halen. Directeur Harder van Spohn Cement bestrijdt die opvatting. Volgens hem beoogt Merckle slechts een meerderheid van minstens 50 procent te veroveren om energiek te kunnen werken aan de versterking van het management. Nieuwe saneringen liggen voor de hand.

Heidelberg Cement heeft een rijke geschiedenis achter zich. Het concern werd opgericht in 1873. Vorig jaar liepen de Heidelbergers tegen het grootste verlies uit hun historie aan: 333 miljoen euro. De zwakke positie van de onderneming gaf Merckle de buitenkans relatief goedkoop bij het concern op de eerste rang te komen.

Heidelberg Cement is met 1600 vestigingen actief in 15 landen. Het concern realiseerde vorig jaar met 42.000 medewerkers een omzet van 6,9 miljard euro.

Reageer op dit artikel