nieuws

Amerikanen bedenken tsunami-bestendig huis

bouwbreed

BOSTON – Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een woning bedacht die goed bestand is tegen de kracht van een tsunami. In samenwerking met een plaatselijke organisatie en toekomstige bewoners worden de eerste duizend gebouwd op Sri Lanka.

Uiterlijk verschilt het huis weinig van bestaande Srilankaanse woningen, maar de constructie ervan is fundamenteel anders. Volgens bedenker Carlo Ratti is die vijf maal sterker is dan een traditioneel Srilankaans woonhuis. MIT zocht bewust naar een �low-tech constructie met een hightech ontwerp� die de lokale bewoners zelf kunnen bouwen. Het huis dankt zijn sterkte vooral aan vier kernen van gewapend beton en baksteen die een golfplaat- of pannendak dragen. Elke kern is ongeveer 3 meter breed. De wanden worden ingevuld met traditionele materialen als bamboe of hout. Wanneer een tsunami het huis treft, kan het water door het huis heen en eronderdoor. Het huis staat op betonnen palen, 30 tot 60 centimeter boven de grond.

Kustwoningen met één rigide wandconstructie aan de zeezijde werden bij de tsunami van december 2004 veelal compleet weggespoeld. Bij de tsunami werden in Sri Lanka ongeveer 40.000 mensen gedood en raakten er 100.000 dakloos. Het MIT-huis moet een alternatief bieden voor een regeringsplan om de kustbevolking massaal landinwaarts te huisvesten en een dreigend bouwverbod aan de kust. Kosten per huis bedragen ongeveer 1000 euro. Een verbeterd waarschuwingssysteem via de mobiele telefoon moet ervoor zorgen dat bewoners sneller kunnen vluchten bij een tsunami.

Reageer op dit artikel