nieuws

Ambitieus Arcadis wil Randstad naar Oosten uitbreiden

bouwbreed

hoofddorp – Arcadis wil nog deze zomer met de grote bouwpartijen van Nederland om de tafel gaan zitten. Het ingenieursbureau heeft een snelweg uitgetekend die via Almere van Amsterdam naar Barneveld loopt.

De weg moet het zuiden van de Flevopolder ontsluiten en zo de uitbreiding van de Randstad in oostelijke richting mogelijk maken. Volgens R. de Boer van het ingenieursbureau uit Hoofddorp maakt aanleg van de weg de bouw van maximaal 70.000 woningen mogelijk.

Om de bouw van de weg en de nieuwe woningen van de grond te krijgen, zoekt Arcadis contact met partijen die zowel een uitvoerende als een financiële bijdrage kunnen leveren. De Boer: “Naast aannemers als BAM en Volker Wessels willen wij praten met projectontwikkelaars, bijvoorbeeld AM, Bouwfonds, Rabobank Vastgoed en ING Real Estate.”

Het geld voor de weg moet uit verschillende potjes komen. “Afhankelijk van de uitwerking doen het Rijk, gemeenten, provincies en private partijen een bijdrage”, schetst De Boer de verdeling van de kosten.

In de loop van 2006 hoopt Arcadis, dat voor dit plan samenwerkt met branchegenoot Boer & Croon, de gespreksrondes met overheid en bedrijfsleven af te kunnen ronden. De weg kan volgens De Boer ook gefinancierd worden met het geld dat is gereserveerd voor het aanpakken van de knooppunten langs de A1. “Dat budget is al wel gelabeld, maar nog niet uitgegeven”, wijst hij op de beschikbaarheid.

Belastinggeld

Wordt het belastinggeld in de nieuwe weg geïnvesteerd, dan slaat de overheid twee vliegen in één klap. De A1, die steeds meer volstroomt met verkeer, wordt ontlast en de uitbreiding van de Randstad in oostelijke richting wordt mogelijk omdat de nieuwe weg het nu nog moeilijk te bereiken gebied ontsluit.

De Boer benadrukt dat hij aan een ambitieus plan werkt. “Om een stapje verder te gaan, moet je even over het huis van Thorbecke heen kijken.” De adviseur doelt met zijn verwijzing naar de negentiende eeuwse grondlegger van de moderne Nederlandse staat, op de samenwerking tussen overheden die noodzakelijk is om het plan uit te voeren.

Vindt De Boer een private partij die wel wat in de plannen ziet, dan moet hij zaken doen met vier provincies, vier grote en een tiental kleine gemeenten en drie ministeries. Het woud van overheden is ingewikkeld, zo geeft de Arcadis-man toe, maar biedt ook kansen. “Het is een uitdaging om de ruimtelijke ontwikkeling op dit niveau aan te pakken.”

Reageer op dit artikel