nieuws

Altera Vastgoed stevig in de lift

bouwbreed Premium

haarlem – Het beheerd vermogen van Altera Vastgoed groeit deze maand van 1 miljard euro tot 1,3 miljard euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van dit sectorale vastgoedfonds.

Oorzaak van de toename is dat BPF Schilders, het Bedrijfstak Pensioenfonds voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf, vergevorderde plannen heeft om de vastgoedportefeuille van 220 miljoen euro in te brengen in Altera. “Het betreft voor 180 miljoen euro woningen en 40 miljoen euro commercieel vastgoed”, aldus het jaarverslag.

Vorig jaar groeide het beheerd vermogen van Altera van 750 miljoen tot 1 miljard euro.

Altera Vastgoed bestaat vijf jaar. Beleggingsproducten in Nederlands vastgoed zijn de specialiteit van het bedrijf dat zich richt op pensioenfondsen. “In deze eerste vijf jaar heeft het fonds zich succesvol kunnen ontwikkelen vanuit de blauwdruk van een productconcept, zero-base start van de organisatie en een portefeuille van 750 miljoen euro”, zo licht de onderneming toe. In die periode groeide het aantal aandeelhouders van 4 naar 15.

Het jaarverslag noemt 2004 een keerpunt. “Dankzij een algehele rendementsverbetering op de beleggingsportefeuilles werd de korte termijn dekkingsgraadproblematiek bij pensioenfondsen naar de achtergrond verdrongen.” Dat schiep voor de fondsen de mogelijkheid meer aandacht te geven aan de aansturing en samenstelling van hun beleggingsportefeuilles. “Vooral de allocatie naar de beleggingscategorie vastgoed kreeg hierbij meer wind in de zeilen.”

Hoog rendement

De oorzaak daarvan was dat vastgoed de laatste jaren hoge rendementen bereikte. Pensioenfondsen die al in vastgoed belegden, verhoogden hun investeringen. Pensioenfondsen die vastgoed tot dan toe links lieten liggen, begonnen te investeren. Was 10 procent beleggen in vastgoed enkele jaren geleden nog gebruikelijk, tegenwoordig zijn de percentages opgelopen tot 15 en 20 procent. “Vooral voor pensioenfondsen met een hoge gemiddelde leeftijd van de deelnemers is vastgoed een aantrekkelijke beleggingscategorie vanwege het hoge direct rendement en de relatief lage duration”, legt het jaarverslag uit.

Altera signaleert dat buitenlandse beleggers en particulieren meer interesse hebben voor vastgoed. Het aantal vastgoedmaatschappen in Nederland dat zich richt op particuliere beleggers is daardoor gegroeid. “Daarnaast heeft de verschuiving van de beleggingsvraag van kantoren naar winkels en bedrijfsruimten zich in 2004 voortgezet.” Verder dalen de bruto-aanvangsrendementen voor eersteklas verhuurd commercieel vastgoed. Hetzelfde gebeurt bij winkels en winkelcentra op A-locaties.

Reageer op dit artikel