nieuws

Akkoord in Duitse bouw: hogere lonen en langere werkweek

bouwbreed

wiesbaden – IG Bau en de werkgevers in de Duitse bouw hebben gisteren eindelijk een akkoord bereikt in de onderhandelingen. De werkweek gaat van 39 naar 40 uur. De lonen stijgen met een procent. Met het akkoord lijkt de dreiging van stakingen in de Duitse bouw afgewend.

Na een jaar van onderhandelen en acht overlegrondes kwamen vakbond IG Bau en werkgevers gisteren in Wiesbaden dan toch tot overeenstemming. De bijna 800.000 werknemers in de Duitse bouw gaan in de toekomst langer werken. De werkweek wordt gemiddeld een uur langer en komt uit op 40 uur. In de praktijk betekent dat een 41-urige werkweek in de zomermaanden en een 38-urige werkweek gedurende de winter. Al met al goed voor een daling van de loonkosten van 2,5 procent. Ter compensatie van de langere werkweek gaan de lonen per 1 april 2006 met een procent omhoog. Tot die datum ontvangen werknemers in West-Duitsland zeven maal een toelage van 30 euro, met ingang van september 2005.

Op die datum gaan de minimumlonen in de bouw 1,7 procent omlaag. In 2006 en 2007 is een stijging voorzien van 0,10 euro, steeds op de eerste september.

Prestatieloonregeling

De loonovereenkomst geldt voor een periode van een jaar. De vakbond IG Bau (Industriegewerkschaft Bauen-Agrar-Umwelt) ging in 2004 zonder looneisen het overleg in met de werkgevers.

Vakbond en werkgevers kwamen verder een prestatieloonregeling overeen, inclusief een malus/bonussysteem. De nieuwe regeling gaat de huidige tariefloongarantie vervangen.

Onderdeel van de prestatieloonregeling is ook de aanpak van de bestaande slechtweerregeling. In het nieuwe akkoord maken beide partijen zich hard voor voljarige dienstverbanden. Zo wil men voorkomen dat werknemers in de bouw gedurende de wintermaanden terugvallen op een lage uitkering uit het �Arbeitslosengeld II�. Ter compensatie maken werkgevers aanspraak op zogenaamd �Kurzarbeitergeld� waarbij afdracht van sociale premies niet nodig is. Om zeker te zijn dat deze regeling doorgang kan vinden, is vooraf overleg gevoerd met het Ministerie van Economische Zaken.

Vandaag overlegt de tariefcommissie van de IG Bau over de gemaakte afspraken. Dan worden ook de details van het akkoord bekendgemaakt. Met de huidige overeenkomst lijken stakingen van de baan in de toch al zo door crises geplaagde Duitse bouwindustrie.

Reageer op dit artikel