nieuws

Actieplan moet Cape Holland nieuw leven inblazen

bouwbreed Premium

den helder – Cape Holland op de voormalige rijkswerf Willemsoord in Den Helder verloedert. Om het attractiepark weer in de schijnwerpers te krijgen, wordt gewerkt aan een actieplan.

Het aantal bezoekers loopt hollend achteruit en de verdere invulling van het terrein laat nog steeds op zich wachten. T. van den Berg, initiatiefnemer en een van de ondernemers van het Noord-Hollandse nautische themapark, laakt de afwachtende houding van betrokken partijen. “Er gebeurt al een heel jaar lang niets. De samenwerking tussen de gemeente Den Helder en exploitant Libéma is volkomen verlamd en investeringen blijven uit. Iedereen zit af te wachten op de uitkomsten van het onderzoek door justitie.”

Daarmee doelt hij op de zaak over de vermeende frauduleuze handelingen bij Willemsoord BV, een werkmaatschappij van Cape Holland. De samenwerking tussen Libéma en gemeente Den Helder, die vanuit een pps-constructie de ontwikkeling van Cape Holland vlottrekken, kwam onder zware druk te staan. Twee ambtenaren zouden door exploitant Libéma 15.000 euro zijn toegekend, bedoeld als prestatiebonus. In 2003 kwam dit aan het licht, waarna justitie een onderzoek begon.

Het kwaad was echter al geschiedt en iedereen trok zijn handen van het park af.

Zelfs de officiële opening op 28 april 2004 viel in het water, omdat ook kroonprins Willem-Alexander het liet afweten. Het Openbaar Ministerie verwacht het onderzoek binnenkort af te ronden.

Volgens Van den Berg is het nu al belangrijk na te denken over een doorstart. “Wat de uitkomst van het onderzoek ook is, we moeten verder.” In het actieplan stelt hij voor een aantal faciliteiten uit Den Helder naar Cape Holland te verplaatsten. Hij houdt daarbij rekening met de renovatieplannen van de gemeente voor het stadscentrum. Die ziet de stad graag als een regionaal centrum en topplek voor toerisme.

Van den Berg: “Cape Holland moet de verbinding worden tussen stad en zee. Door voorzieningen bijeen te brengen als een bioscoop, schouwburg met congrescentrum en hotel met zwembad, creëer je meer mogelijkheden voor bezoekers en verlaag je de kosten.” Ook denkt hij aan een jachthaven. “Je hoeft alleen maar wat steigers aan te leggen en het is er. De toeristen kunnen dan zo vanuit de boot door het park naar de stad. De kansen liggen hier voor het oprapen.”

Reageer op dit artikel