nieuws

Werk aan tunnel als oorzaak overlast niet aan te tonen

bouwbreed

beverwijk – Een gesprongen waterleiding, twee gaslekken, een kapotte pomp en volgelopen kruipruimten. En dat alles binnen een aantal weken. Bewoners van de Laan der Nederlanden in Beverwijk blijft weinig bespaard. Voor hun deur werkt Combinatie Kunstwerken Broekpolder (CKB) aan een tunnel onder het spoor om de nieuwbouwwijk Broekpolder te ontsluiten.

Als er ergens geheid wordt of damwanden worden geslagen is de kans groot dat omwonenden aan de bel trekken omdat ze overlast ondervinden van het werk. Ondanks dat het bewijs vaak lastig is rond te krijgen, wordt ieder incident toegeschreven aan de werkzaamheden. Zo ook in Beverwijk.

In april sprong er een waterleiding in de straat, waarop bewoners direct naar de tunnel wezen. Twee weken later constateerde energiebedrijf Eneco twee minieme gaslekken. “Mogelijk door de werkzaamheden,” stelt woordvoerder C. de Ruiter. “Maar dat is niet te achterhalen. Het doet er ook niet toe. Om de onrust bij de bewoners weg te nemen, hebben we de lekkages direct verholpen. Ook al was er geen direct gevaar.”

Tijdens de reparatiewerkzaamheden ging er toch iets mis: één lek werd groter. “Dan zet de brandweer de boel direct af en dat maakt bewoners nog ongeruster,” vervolgt De Ruiter. “Nu houden we de leidingen tijdens de bouw contant in de gaten.”

Kruipruimten

Vorige week begaf een pomp van het hoogheemraadschap het. Daardoor kon het water in de tunnelbak niet meer weg, waardoor de kruipruimten onder de woningen onderliepen, met veel stankoverlast tot gevolg. Die problemen zijn inmiddels ook verholpen.

“Gezien de omvang van het project gaat er niet eens zoveel mis,” zegt een woordvoerder van de gemeente Beverwijk. “Het is een joekel van een tunnelbak die is uitgegraven. En er komt veel heiwerk bij kijken.”

Hij waarschuwt de bewoners en passant voor de komende weken. “Dan halen ze de damwanden eruit. Dat gaat natuurlijk ook met de nodige trillingen gepaard.”

Aannemer J. van �t Hek uit Midden-Beemster sloeg de damwanden voor de tunnel. “Maar dat is al zo lang geleden. Ik kan me niet voorstellen dat de klachten die de bewoners nu hebben door die damwanden komen.”

Reageer op dit artikel