nieuws

Wederopbouw wist littekens

bouwbreed Premium

enschede – Vijf jaar geleden, op een broeierige middag in mei, schokte Enschede op door een enorme vuurwerkexplosie in de wijk Roombeek. De ramp kostte 22 mensen het leven, verwoestte honderden woningen en bedrijven en liet een volledig verbijsterde en gedesoriënteerde wijkbevolking achter. Nu, vijf jaar na dato, wist de wederopbouw langzaam maar zeker de […]

enschede – Vijf jaar geleden, op een broeierige middag in mei, schokte Enschede op door een enorme vuurwerkexplosie in de wijk Roombeek. De ramp kostte 22 mensen het leven, verwoestte honderden woningen en bedrijven en liet een volledig verbijsterde en gedesoriënteerde wijkbevolking achter.

Nu, vijf jaar na dato, wist de wederopbouw langzaam maar zeker de littekens uit. Stedenbouwkundige Pi de Bruijn zocht samen met de oorspronkelijke bewoners van de rampwijk naar de mogelijkheden van een herinrichting. De architect moest laveren tussen zijn verlangen zoveel mogelijk van het oude te behouden en de wens van de bewoners zoveel mogelijk te slopen. Weg met alle nare herinneringen aan de vuurwerkramp.

Dat Pi de Bruijn de juiste figuur voor de herinrichting was, blijkt wel uit het feit dat 50 procent van de bewoners terugkeert naar de eens zo verwoeste wijk.

Emotioneel is de ramp nog niet verwerkt, maar de Italiaan Donato de Vivo die al twintig jaar in de wijk woont, wil zijn leven niet onder de ramp laten lijden.

Reageer op dit artikel