nieuws

Vervangen van stalen spoorbrug over Twentekanaal vlot verlopen

bouwbreed Premium

eefde – De nieuwe spoorburg over het Twentekanaal lag gisterochtend rond 9.00 uur op zijn plek, enkele uren eerder dan gepland. Door de vele aanvullende werkzaamheden zal echter pas vrijdag de eerste trein de brug passeren.

Terwijl de oude spoorbrug al lang en breed over het water onderweg was naar Lelystad, om uiteindelijk in Amsterdam te worden gesloopt, is in de vroege ochtend van maandag bij Eefde de nieuwe, 90 meter lange en 2800 ton zware stalen spoorbrug op z�n plek gevijzeld.

De spoorbrug bij Eefde is onderdeel van het treintraject Zutphen-Deventer/Hengelo. Wordt normaliter zo snel mogelijk na het plaatsen van een nieuwe spoorbrug het treinverkeer weer in gang gezet, in dit geval gaat dat veel langer duren. Pas vrijdag passeert naar verwachting de eerste trein de brug.

De reden voor het lange buitengebruik stellen is het simpele feit dat de nieuwe spoorbrug een meter hoger ligt dan de oude. Daardoor zijn over een traject van in totaal 2,5 kilometer aanvullende ophoogwerkzaamheden nodig, zo verklaart Prorail woordvoerder P. van der Steen het lange oponthoud. In die ophoogkilometers bevinden zich namelijk enkele splitsingen en meerdere kunstwerken en overgangen.

Omdat zand een iets te lange inklinkingstijd teweeg zou brengen van de ophooglaag, wordt vooral met grind gewerkt.

De aanvoer van de vele honderden tonnen nieuw grind en de beperkte ruimte in de directe omgeving zorgen voor veel verkeersproblemen. Om de zware vrachtauto�s toch voldoende ruimte te geven is zelfs een plaatselijk parkeerverbod ingesteld.

De nieuwe spoorbrug is gebouwd door Hollandia uit Krimpen aan den IJssel. Het eerste deel van de stalen boogbrug werd al in november 2004 naar een locatie op de kade nabij de oude brug overgebracht, waar stapsgewijs de gehele 90 meter lange brug is samengebouwd.

BAM Rail is hoofaannemer van de (aanvullende) spoorwerkzaamheden. Als ingenieursbureau is Holland Rail Consult bij het project betrokken.

Pas vrijdag zal

de eerste trein passeren

Reageer op dit artikel