nieuws

Ultrasoon geluid meet contactloos leiding door

bouwbreed Premium

rotterdam – Een klemmeter meet met ultrasone sensoren aan de buitenkant van een leiding wat er langs de binnenkant stroomt. Op die manier kunnen bijvoorbeeld verstoppingen, lekkages en slijtage aan pompen worden opgespoord. Metingen met ultrageluid zijn snel op te zetten en uit te voeren zonder de inzet van gespecialiseerd personeel.

De toepassingen van opgeklemde stromingsmeters zijn nagenoeg onbegrensd, meent adviseur J. van Parreeren van Flexim Instruments Benelux uit Delft. Zijn bedrijf levert onder meer een draagbare variant van deze meter. Gebouwbeheerders kunnen daarmee in opdracht van de verzekeraar vaststellen of de hydranten voldoende water leveren. De meters kunnen ook pieken in het waterverbruik van bijvoorbeeld een ziekenhuis bepalen waarna aan de hand van de meetwaarden een filterinstallatie wordt gedimensioneerd. In combinatie met een wanddiktemeter kan de gebruiker ook vaststellen of de wanddikte van een leiding door bijvoorbeeld corrosie of erosie is verminderd.

Ultrasone signalen planten zich ook in vaste stoffen voort. De sensoren kunnen om die reden aan de buitenzijde van de leiding worden geklemd. De meting komt niet in contact met de vloeistof zodat het leidingsysteem niet hoeft te worden voorbereid op de montage van de sensoren.

Ultrasone stromingsmeters werken volgens het looptijd-principe. De voortplantingssnelheid van een ultrasoon signaal hangt af van de stroomsnelheid van de vloeistof waarin het zich voortplant. Voor de meting worden twee ultrasone pulsen door de vloeistof gestuurd. De ene gaat met de stroom mee en de andere tegen de stroom in. De sensoren werken afwisselend als zender en ontvanger. Tegen de stroom in zal een puls er langer over doen om de ontvangende sensor te bereiken dan met de stroom mee. Uit het tijdverschil leidt de meter de snelheid af. Een correctie bepaalt de gemiddelde stroomsnelheid over de dwarsdoorsnede van de leiding. Aan de hand van deze snelheid bepaalt de meter ook het soort vloeistof.

De meter brengt de gebruiker via een interactieve dialoog tot resultaat. Vergissingen bij het invoeren van de parameters zijn vrijwel uitgesloten, belooft Parreeren. De meter leest de gegevens van de gecalibreerde sensoren in bij het aansluiten en voorkomt zo installatiefouten. Sensor en kabel vormen één geheel waarbij de sensor is ingegoten en net als de kabelmantel uit roestvast staal is gemaakt. Een ingebouwde datalogger legt tot 100.000 meetwaarden vast. De gegevens kunnen onder meer als rapportage in een Word-document worden gepresenteerd of als bestand naar Excel geëxporteerd.

Reageer op dit artikel