nieuws

Steeds meer Belgen kopen bestaande huizen

bouwbreed

brussel – Twintig jaar geleden koos 41,8 procent van de Belgen, die op zoek waren naar een huis of appartement, nog voor nieuwbouw boven aankoop van een bestaand pand.

In 2003 was dat percentage gedaald naar 25,5 procent, een daling met 16,3 procent die zich de afgelopen twee jaar heeft doorgezet. Nieuwbouw boet dus duidelijk in aan populariteit, hetgeen voor een belangrijk deel te wijten is aan de sedert het begin van de jaren negentig duizelingwekkende gestegen bouwgrondprijzen, vooral in Vlaanderen. Steeds meer Belgen kopen dan ook een bestaand huis of appartement. Dit zijn enkele conclusies in het zojuist verschenen boek van �Stadim�, een studie- en adviesbureau voor vastgoed in België. Het boek, dat verschenen is bij de uitgeverij Roelarta, beschrijft de ontwikkelingen op de Belgische vastgoedmarkt in de periode 1953-2003.

Volgens Stadim stijgt de prijs voor een woonhuis in België jaarlijks gemiddeld met 6,55 procent en een appartementswoning wordt gemiddeld elk jaar 6,38 procent duurder.

Voor Belgen die willen bouwen, wordt het steeds moeilijker om bouwgrond te vinden die betaalbaar is. Bovendien raken de reserves aan bouwgrond stilaan uitgeput. Directeur P. Janssens van Stadim tilt echter niet zwaar aan deze ontwikkeling en ziet zeker geen reden voor paniek.

Grondprijzen

“De hogere grondprijzen zorgen ervoor dat efficiënter met de beschikbare ruimte wordt omgesprongen”, stelt hij. “In de steden is het zaak minder aantrekkelijke bouwgronden weer op de markt te brengen. De overheid moet ervoor zorgen dat er in de steden een evenwicht bestaat tussen beleggers en kopers-bewoners. Deze laatsten worden aangetrokken door de lage inflatie maar leidt tot een concentratie van financieel zwakke groepen op de huurmarkt. De overheid moet niet alleen maatregelen nemen om de huurders te beschermen, maar ook om geïnteresseerde beleggers naar de stad te trekken.”

Volgens Janssens verliest de eengezinswoning in de huisvestingssector duidelijk terrein aan het appartement. Terwijl in 1980 76,5 procent van de woningmarkt nog uit eengezinswoningen bestond, was dat percentage in 2003 al teruggelopen tot 64,5 procent. De laatste jaren komen er in België trouwens meer appartementen bij dan eengezinswoningen.

Reageer op dit artikel