nieuws

Slechte weer drukt omzet en winst Ciment Français

bouwbreed

parijs – Het relatief slechte weer in het eerste kwartaal van dit jaar heeft de omzet en winst van Ciment Français geen goed gedaan. Vooral in de Europese Unie ging het minder.

In z�n totaliteit ging het met de Franse cementgroep, zelf dochter van Italcementi, in het eerste kwartaal niet eens zo slecht. Het slechte weer mag dan in Europa hebben toegeslagen, in andere delen van de wereld werd dat verlies aan omzet nagenoeg goed gemaakt. In 2005 werd een omzet gehaald van 668 miljoen euro tegen 667 miljoen een jaar eerder. Dit is overigens voor een belangrijk deel te danken aan gestegen prijzen behalve in België en Thailand.

Toeslagstoffen en kant-en-klare betonmix waren de zorgenkindjes. In die productgroepen daalde de omzet met 4,1 procent. Cement en klinkers deden het beter met een stijging van 2,5 procent. Slechter verging het met het bedrijfsresultaat en de nettowinst die met 10 respectievelijk 15 procent daalden. Dit komt omdat de productiekosten nog sneller stegen dan de prijzen.

De directie van Ciment Français waarschuwt dat de resultaten van het eerste kwartaal niet geëxtrapoleerd mogen worden voor het hele jaar. Gehoopt wordt toch dat in de komende kwartalen het weer geen spelbreker zal zijn. Het bedrijf spreekt van een op zich gunstige markt. Ook de opwaartse druk op de prijzen speelt een verdere rol in de verwachting dat over het hele jaar sprake zal zijn van een stabiel 2005 met cijfers die ongeveer gelijk zullen zijn aan die van 2004.

In de praktijk zullen ze zelfs waarschijnlijk hoger zijn omdat Suez Cement vanaf het tweede kwartaal volledig geconsolideerd is.

Reageer op dit artikel