nieuws

Schone droom van kolenraffinaderijen op de Derde Maasvlakte

bouwbreed

den haag – Schone kolenraffinaderijen op de Derde Maasvlakte. Het is het meest aansprekende plaatje bij vier toekomstvisies op de Europese energieontwikkeling. Het jubilerende Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) liet ze optekenen in het gisteren verschenen boek “De komende vijftig jaar: vier Europese perspectieven”. Want terugkijken op Nederlands energieonderzoek is niet zo spannend als een halve […]

den haag – Schone kolenraffinaderijen op de Derde Maasvlakte. Het is het meest aansprekende plaatje bij vier toekomstvisies op de Europese energieontwikkeling. Het jubilerende Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) liet ze optekenen in het gisteren verschenen boek “De komende vijftig jaar: vier Europese perspectieven”.

Want terugkijken op Nederlands energieonderzoek is niet zo spannend als een halve eeuw vooruit proberen te kijken, zeker als de ECN daarmee de noodzakelijkheid van voortgezet energieonderzoek kan onderstrepen.

Neem de alom als dom en vies aangeduide kolenindustrie. Er zijn volgens de ECN geen technische redenen waarom deze industrietak niet �smart and clean� kan worden. Het zou helpen om Nederland de koppositie terug te geven die ons land ooit had op dit gebied, met als belangrijkste voorbeeld de kolenvergassingsinstallatie in Buggenum. Grondgedachte voor dit behoudende scenario is een onveranderde brandstoffenhandel in de komende vijftig jaar.

De andere drie toekomstperspectieven van de ECN zijn wat uitdagender: zoals een Europese energiesector die weer terugkeert naar kernenergie, met nota bene een Hoge Temperatuur Reactor op Texel.

Aansprekend is het scenario waarin Europa omschakelt naar grootschalige handel in vernieuwbare brandstoffen, met als voorbeeld de productie van biomassa in het drassige Zijpe-estuarium (een insidergrapje, want dat is de plek waar ECN nu is gevestigd). Vierde optie is het �grenzeloze� Europa, dat alle opties openhoudt via een grote diversificatie in de energievoorziening, met Amsterdam als mainport voor de waterstofhandel.

Reageer op dit artikel