nieuws

Restwarmte huisvuilcentrale voor verwarming AZ-stadion

bouwbreed

alkmaar – Voetbalclub AZ zal voor de verwarming van het nieuwe stadioncomplex KooimeerPlaza zogenoemde restwarmte betrekken van de Huisvuilcentrale N-H in Alkmaar. Het contract hiervoor is gisteren getekend.

Restwarmte is de warmte die vrijkomt bij de verbranding van huishoudelijk- en bedrijfsafval en wordt via een ondergronds warmtenet vanaf de Huisvuilcentrale naar KooimeerPlaza getransporteerd. Daar wordt het gebruikt voor de milieuvriendelijke verwarming van het leidingwater, het stadioncomplex en het veld. Het stadion en de verbrandingsinstallatie liggen hemelsbreed enkele honderden meters van elkaar. KooimeerPlaza is het eerste voetbalstadion in Nederland dat op deze milieuvriendelijke manier wordt verwarmd. Als alle gebouwen van het complex op het warmtenet zijn aangesloten, levert dat een besparing van CO2-uitstoot op die vergelijkbaar is met de besparing die met ruim 38.000 zonnepanelen wordt bereikt. Omgerekend zijn dat bijna tien voetbalvelden vol met panelen. De bouw van het stadion is in volle gang. AZ verwacht er in 2006 te spelen.

AZ-voorzitter Scheringa en de directie van MeerWarmte hebben de overeenkomst over de levering van restwarmte gisteren getekend. (anp)

Reageer op dit artikel